Kamp kan rädda bad och gym

Bad och gym är på nytt hotade i Angered när ny utredning presenterats om Hammarbadet och Rannebergsbadet. Torsdagen den 23 oktober presenterades utredningen för idrott- och föreningsnämnden som också fick tre förslag till beslut.

image

1. Båda baden läggs ner helt.
2. En av anläggningarna läggs ner den andra renoveras och fortsäter verksamheten.
3. Gymmet på Hammarbadet blir kvar, men simhallen på Hammarbadet läggs ner. Rannebergsbadet blir kvar, men endast som en föreningssimhall, vilket innebär att den kommer stängas för allmänheten.

Politikerna i idrott- och föreningsnämnden vet att detta varit frågor som engagerat hundratals anställda och boenden i Angered och befinner sig under en hård press om att ett fjärde förslag tas fram.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att ett fjärde förslag är att Rädda, rusta upp och utveckla både Rannebergsbadet och Hammarbadet. Bad och gym i området fyller flera funktioner för området. Anläggningarna är mer än friskvård och simkunnighet, det handlar om viktiga sociala samlingsplatser.

Offensiv ringer upp Bettan Andersson, Vänsterpartiet tillika 2:e vice ordförande i Idrott- och föreningsnämnden.

Hur ställer sig Vänsterpartiet till förslagen om Hammarbadet och Rannebergsbadet?

– Vi har ju bara förslag, eller snarare varianter av eventuella förslag. Vi vill inte ta ställning förrän vi sett en fullständig utredning och fullständigt förslag.

Men ni måste väl som politiskt parti i nämnden ha en linje om vad ni anser om bad och gyms överlevnad?

– Oavsett hur förslagen blir så måste vi ta hänsyn till saker, vi måste ta hänsyn till kostnader och till ett röd-grönt samarbete. Vi styr tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men vi kommer diskutera detta i Vänsterpartiet också inom de kommande veckorna.

Rättvisepartiet Socialisterna lyfter fram att bevara, renovera och utveckla båda baden. Är inte det något V också skulle kunna driva i nämnden?

– En stängning eller renovering tar vi ställning till när vi har ett fullständig bild av kostnaderna. Det är en fråga om utgifter och det problemet hamnar så småningom hos kommunstyrelsen, för ökade kostnader innebär att vi måste få ökade anslag, säger Bettan Andersson.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att en vänsterpolitik inte kan utgå från att ständigt ta hänsyn till Socialdemokraterna. Vad som räddade bad och gym i oktober 2013 var kamp och organisering inte kompromisser och överläggningar bakom stängda dörrar. Det är på nytt nödvändigt med kamp att rädda bad och gym.

Rättvisepartiet Socialisterna skulle välkomna Vänsterpartiet att bli en del av en sådan kamp istället för att sluta avtal med S och MP. Om Vänsterpartiet sviker Angered kommer vi däremot att avslöja detta.

Samtidigt måste anställda på arbetsplatserna organisera sina protester och få fackförbunden att agera. Kommunal borde utlysa utåtriktade protester mot stängning för att försvara jobb och arbetsvillkor.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.