Internationella Kobanêdagen

image

VÄRLDEN: Tiotusentals slöt upp i solidaritet med Kobanê och dess motståndskamp mot ISIS på den internationella protestdagen som utlysts den 1 november.
Från Honduras i Latinamerika till Sydafrika och de Eupopeiska storstäderna gick arbetare och unga ut i solidaritet med Kobanê.

I London, Brussels, Hamburg, Munich fylldes gatorna av tusentals, så också i Paris där PYD:s ledare Salih Muslim demonstrerade.
Även i Istanbul och andra turkiska städer slöt tiotusentals upp i mestadels fredliga protester.
I kurdiska Diyarbakir (Bakur) marscherade minst 15 000 och i Suruc demonstrerade 5 000 personer.
Även i av Iran ockuperade delen av Kurdistan fylldes gatorna till stöd för Kobanê.

image

GÖTEBORG: På initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och tillsammans med 12 kurdiska partier och föreningar demonstrerade 5 000 i Göteborg på internationella Kobanêdagen.

Under en veckas tid har ungdomar från kurdiska arbetarpartiet tältat i centrala Göteborg dygnet runt för att uppmärksamma Kobanê och mobilisera till demonstrationen.

”Vilka försvarar Kobanê – YPJ, YPG” och ”ISIS ut ur Kurdistan” ljöd talkörerna nedför Avenyn från Götaplatsen till Brunnsparken som snabbt fylldes.
Människor trängdes i allén.

Första talare var Minela Mahmutovic, Rättvisepartiet Socialisterna som hyllade de hjältemodiga insatserna från de kurdiska försvarsstyrkorna
– Kurdiska folkets enighet är ett starkt vapen mot ISIS. Vi står i direkt solidaritet med de kurdiska försvarsstyrkorna som bekämpar ISIS terror, sa Minela Mahmutovic.

image

MALMÖ: I Malmö demonstrerade 1 000 personer sitt stöd för Kobanê på initiatib av Rättvisepartiet Socialisterna och kurdiska ungdomar.
På Möllevångstorget öppnade Camillo Flores och presenterade talarna, en av dem var Sten Axelsson Fisk ordförande i Socialistiska Läkare.

– Tillgången till sjukvård är en grundläggande rättighet. Sedan 2010 har sjukvården i området försämrats kraftigt, även i de regioner som inte har drabbats av kriget. Läkare och sjuksköterskor har flytt området och flera sjukhus har stängt eller fungerar sämre än vanligt. I Kobanê finns inga offentliga sjukhus, sa Sten.

– Världshälsoorganisationen har rapporterat om akut brist på flera livsnödvändiga läkemedel. Bland annat saknas smärtlindrande läkemedel, antibiotika och de vätskor som utgör grunden i behandlingen av patienter med allvarliga blödningar.

– Samtidigt som situationen i Kobanê är fruktansvärd kan vi finna hopp och inspiration från området. När sjukvården har kollapsat och den gamla regimen har dragit sig tillbaka från området har folket i de självständiga zonerna själva byggt upp organisationer inte bara för sjukvård utan också för utbildning, försvar och arbetsmarknad.

– Denna demokratiska organisering inspirerar och visar på alternativa sätt att organisera samhället som socialister över hela världen kan lära sig av. Dessa framsteg är möjliga tack vare den långa kamptradition som finns i Kurdistan, sa Sten Axelsson Fisk.

Demonstrationen marscherade sedan livligt till Gustav Adolfs torg och sedan tillbaka till Möllevångstorget.
”Kämpa Kobanê, framåt, framåt YPG” ekade talkörerna mellan husväggarna.

image

KARLSTAD: I Karlstad demonstrerade 150 personer på internationella Kobanedagen den 1 november.

Demonstrationen gick under parollen Solidaritet med Kobane och dominerades av Kurdiska arbetarpartiet.

Under oktober har kurdiska ungdomar haft informationstält under tre dagar som samlade in 6 800 kronor som skickats till Kurdiska röda halvmånen.

image

UPPSALA: 500 personer demonstrerade med Kurdistans solidaritetsförening och Kurdiska kvinnoföreningen i Uppsala för att visa sitt stöd för motståndskampen i Kobane.

Från Vaksala torg marscherade man sedan till Stora torget med krav på att omvärlden ska skicka vapen till de kurdiska försvarsstyrkorna.

”Vad ska vi göra – Krossa Isis” och ”Isis ut ur Kurdistan” ropades längs demonstrationen.

På kvällen hölls en Solidaritetsgala för rent vatten till de kurdiska flyktingarna.

GÄVLE: inom kort 300 marscherade i Gävle och RS hade bjudits in för att tala. Talkörer, dikter, sånger och tal samlade Gävles kurder och aktivister i en stor ring av demonstranter på Stortorget.
Arrangörerna i NCDC-Gävleborg (Centrum för ett demokratiskt kurdiskt samhälle) tillsammans med andra ledde marschen fram till manifestationen på Stortorget, där förste talare var Rättvisepartiet Socialisternas Enzo Costa, som bjudits in från Stockholm för att tala.
– Världen står med Kobanê idag, som blivit en symbol för motstånd och revolution, sa Enzo.
Efter demonstrationen i Gävle hölls en solidaritetsgala för rent vatten till de kurdiska flyktingarna.

STOCKHOLM: inom kort Några tusen personer samlades i Humlegården i Stockholm. Många hade flaggor, banderoller eller plakat och var klädda i den kurdiska flaggans färger. Demonstrationen gick genom staden och talkörer som ”Turkiet är Isis, Isis är Turkiet” och ”Vi är med Kobanê” ropades.
Väl framme på Sergels Torg lästes uttalanden upp till stöd för Kobanê och kampen mot IS. Detta varvades med musik och poesi, både på kurdiska, svenska och engelska.
I slutet av demonstrationen fick representanter för de 37 medverkande organisationerna hålla väldigt korta tal. Rättvisepartiet Socialisterna stöder motståndet i Kobanê och kurdernas rätt till en egen stat.

Offensivs reportrar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s