Solidaritet med kurdernas försvar av Kobanê

Våldsamma sammandrabbningar och strider utspelar sig i Kobanê där ISIS fortsätter den belägring och de attacker som intensifierades den 15 september.
Vittnesmål sprids från de områden ISIS dragit fram genom.

image

Tortyr, halshuggningar och en fruktansvärd brutalitet. Avhuggna huvuden och händer ligger längs med Kobanes gator.
Sedan ISIS belägring av Kobanê inleddes har 200 000 flytt över gränsen till Turkiet.  Enligt FN är 60 procent av de som flytt barn.
En soldat i den kurdiska försvarsstyrkan YPG vittnar om att de idag (tisdag) lyckats stoppa ISIS från att ta större delar av staden, men samtidigt är i desperat behov av stöd.

Medan omvärldens regeringar blundar fortsätter motståndskampen i Kobanê där kurderna försvarar sig. De kurdiska försvarsstyrkorna YPG/YPJ har fått stöd av systerpartiet PKK och har i månader bekämpat ISIS men de är trötta och hårt pressade av ISIS betydligt tyngre vapen.
Hjälpen är inte långt borta. Bara någon kilometer bort trängs tusentals kurder vid gränsen som vill ansluta sig till försvaret, men stoppas av de turkiska myndigheterna.
Flera gånger de senaste veckorna har ändå såväl gerillasoldater från PKK som aktivister kunnat bryta sig igenom avspärrningar och passera gränsen in till Kobanê.

I takt med att martyrernas kroppar börjar komma tillbaka till Bakur från Kobanê ökar också spänningarna inne i Turkiet. Begravningar har förvandlats till stora sorgemarscher och beväpnade kurdiska demonstrationer och kravaller utspelar sig.
10 000-tals är ute på gatorna i solidaritet med Kobanê, men också mot den turkiska regeringen, som svarat med brutal repression och hittills 40 döda.
Det allt mer spända läget har lett till att PKK har flyttat in sina gerillasoldater från Bashur (södra Kurdistan, i Irak) till Bakur (norra Kurdistan i Turkiet) vilket Turkiet svarat med att att militärt attackera PKK.

”Turkiska krigsplan attackerar Kurdiska arbetarpartiet PKK i sydöstra Turkiet på söndagen,” rapporterar Reuters. ”F-16 och F-4 krigsplan lyfte från Diyarbakir och Malatya och släppte ett regn av bomber över PKK,” skriver tidningen Hurriyet.
Attacken mot PKK måste uppfattas som att Turkiet bryter den turkisk-kurdiska fredsprocessen och provocerar alla som sett hur den turkiska regeringen blundat för ISIS brutalitet.
Miljoner kurder följer nu den händelseutveckling som utspelar sig där de själva befinner sig i de tragiska händelsernas centrum.
Den internationella arbetarrörelsen har nu ett ansvar att agera och borde utlysa en massiv solidaritetskampanj med det kurdiska folket samtidigt med solidaritetsaktioner riktade mot den turkiska regeringens blockad av förstärkningar till Kobanê.

Den turkiska arbetarklassen och dess organisationer, fackföreningar och vänsterpartier har ett ansvar att ena kampen och bör utlysa strejker och massdemonstrationer med stöd till kurdernas kamp i Rojava (västra Kurdistan i Syrien) och Bakur i Turkiet.

Idag är det tydligare än på länge att kurdernas kamp är en del av en internationell kamp mot kapitalism, imperialism, nationellt förtryck och nattsvart reaktion i form av religiös extremism och terror som förtjänar vårt stöd.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s