Intensiv solidaritet med Kurdistan

Det har varit intensiva veckor i solidaritetarbetet för Kobanê och Kurdistan för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg. Flera möten, demonstrationer och manifestationer har organiserats, däribland partiets egna demonstration som även uppmärksammades av RT och samlade 1000 personer. Nedan följer fler rapporter från veckan som gått sedan dess.

800 manifesterade i Örebro

image

När 800 kurder demonstrerade i Örebro i onsdags förra veckan var Kristofer Lundberg inbjuden som talare och riktade skarp kritik mot turkiska staten.
– Turkiska stridsvagnar står symboliskt runt gränsen mot Kobanê men har inte avfyrat ett enda skott mot ISIS-terrorister. De turkiska soldaterna finns inte på plats för att hjälpa de som flytt Kobanê, utan för att stoppa dem. Samtidigt stoppar de de som vill ansluta till till försvaret av staden.
– Rättvisepartiet Socialisterna skickar en uppmaning till den turkisks staten, öppna gränsen för de nödställda,  öppna gränsen för de som vill ansluta till YPJ och YPG i försvaret av Kobane och Rojavas revolution

4 000 marscherade i Göteborg

image

I söndags demonstrerade 4 000 personer i Göteborg på nytt under parollen Vi står med Kobane – Stoppa ISIS terror.
Från Hedens idrottsplats och sedan ned för Avenyn och vidare till Gustav Afolfs torg var det en beslutsam marsch som gick. I täten kvinnor med med YPJ, de kvinnliga försvarsstyrkornas, fanor. Demonstrationen organiserades av såväl kurdiska som svenska organisationer och samlade alla fyra kurdiska delar.

Kristofer Lundberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna efter Hans Linde från Vänsterpartiet.

– Idag är vad som sker i Kobanê en kamp som kommer avgöra framtiden för miljoner människor i mellanöstern och hela världen.
Världen har en stor skuld till det kurdiska folket och de män och kvinnor som nu strider mot ISIS.

– Det finns ett vapen som ännu inte används mot ISIS, det kurdiska folkets enighet. Alla förtryckta folks enighet, sa Kristofer

500 på Kurdiska galan i Stockholm

image

I lördags samlades över 500 personer på Kurdiska galan på Annexet i Stockholm. Mat, musik, artister, tal och film upplyste om situationen för flyktingar från Shingal och de pågående striderna i Kobanê och samlade in pengar till de nödställda.

Efter att dokumentärfilmaren Hogir Hirori talat och visat klipp från sin film var inte ett öga torrt.
Bland talarna fanns Evic Cetin, Kurdo Baksi, Sukri Demir, Gulan Avci, Lawen Redar och Kristofer Lundberg.

– I två år blundade internationell media för vad som skedde i Rojava. Men den otroliga solidaritet med 10 000 tals som demonstrerade, samlade pengar,  skickat förnödenheter gjorde att media inte längre kunde förbise vad som sker, sa Kristofer Lundberg och fortsatte.

– Den otroliga solidaritet det kurdiska folket uppvisat är varför verkligheten nu skildras, men hur länge? Vad sker när camerorna slocknat och bomberna fortsätter falla.
Då står bara vår solidaritet och det kurdiska folket kvar.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s