”De gråter men har inga tårar kvar”

Den kris och humanitära katastrof som IS framfart skapat har engagerat 10 000 tals i Sverige och internationellt. Många kurder samlar pengar, kläder och förnödenheter. Andra har åkt ned för att ansluta sig till de kurdiska styrkorna och andra åker som hjälparbetare.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna möter några av dem, först ut är Faima Selma Ahmadi från Örebro.

image

Faima Selma Ahmadi reste i söndags till Kurdistan och kom till staden Zakho på måndagen. Hon är förkrossad över vad hon fått se.

– Allt som jag hörde och såg på tv kändes som en mardröm innan jag kom hit och mardrömmen blev en verkligheten för mig. Det är svårt att föreställa sig det hela.

Även om Faima hade räknat med att få uppleva hemskheter var hon inte beredd på vad hon skulle få uppleva.

image

– Överallt flyktingar, på bensinstationer, i tält efter vägarna. De har inte tak över huvudet, barnen är uttorkade och bristen på förnödenheter vilket gör dem döende.

– Mitt hjärta går itu, jag är förkrossad över att få se vad mitt folk genomlider.

Faima klarade inte av att sitta hemma när hon såg vad som hände i Kurdistan. Hon åkte ned med organisationen Kurdish diaspora.

– Jag klarade inte att veta att mitt folk lider. Vi har demonstrerat, samlat kläder och skapat opinion men jag kände att det inte räckte, det var min skyldighet som medmänniska att agera nu och göra något. Jag bestämde mig att ta mig hit till varje pris, berättar hon och är uppenbart tagen.

– Situationen är obeskrivligt, det är så hemskt, jag har träffat kvinnor som har blivit våldtagna, barn som har sett sin pappa bli slaktad och flytt. Många kvinnor som har små barn och ingen stans att ta vägen.

– Jag bröt ihop efter mitt första möte men försöker vara stark för att kunna orka hjälpa dem.

– De känner sig svikna och ber att man ska inte glömma bort dem, jag ser sorg i deras ögon. De har en madrass för tre familjer, barnen har leriga kläder och de har varken mat eller tak över huvudet.

– Många är oroliga inför vintern, de saknar kläder och vet inte var de ska ta vägen. De vädjar om hjälp. Människor gråter men har inga tårar kvar.

– De behöver vård, kläder, sängkläder. Det är brist på precis allt.
I Zakho finns det cirka 140 000 flyktingar från Shingal nu.

– Många bor på gatorna, några ligger på madrasser men utan tak, de har bara en tunn filt över sig. Vissa har ingenting.

image

– Många barn är utan föräldrar och vi måste driva den frågan om var alla föräldralösa barn ska ta vägen, de är vår framtid. Att se smärtan i deras ögon är kanske det värsta.

– Det är verkligen inte lätt, men jag gör allt i min makt och lägger undan mig själv helt när jag möter de här oskyldiga människorna.

Faima har även träffat Peshmergas och även dem har en svår situation, inte bara för kriget utan de har inte heller fått ut några löner. De kan därför inte försörja sig själv eller sina familjer men de möter döden för att försvara sitt folk.

– Jag träffade Saleh Muslims systerson och andra höguppsatta i Halwer. Vi diskuterade om hur man går tillväga för att ansluta till Peshmerga.

– På mötet framkom det ockå att peshmerga är i stor behov av stöd både med vapen och ekonomiskt stöd. Många blir skadade men de har brist på sjukvård.

– Många privatpersoner har bidragit med saker till Peshmergastyrkorna med sjukvårdsartiklar men det är inte de de behöver, utan riktiga sjukvårdspersonal som kan finnas på plats och rädda liv. Behovet av hjälp är akut. Du vet inte om de lever dagen efter.

– Peshmerga är de som står inför döden och de gör allt för att beskydda kurder och Kurdistan, de har gett många liv redan och kommer aldrig att ge upp.
De slåss för folket inte för lönen, säger Faima.

image

Faima och andra i Kurdish diaspora åker inte bara ned med humanitär hjälp utan de gör även livet lite lättare för barnen i flyktinglägren med sin närvaro.

– Alla aktiviter vi gör för barnen är uppskattade, lek och lär aktiviteter med barnen gör att de får leva inte bara överleva.

Intervju: Kristofer Lundberg
Foto: Faima Selma Ahmadi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s