För Kobanês seger över dess angripare

På nytt tvingas den kurdiska befolkningen fly för sina liv. De som kan stannar och slåss men har brist på vapen när ISIS offensiv nu slagit en ring kring Kobanê och attackerar från fyra håll. Staden med 500 000 invånare har redan evakuerat 40 000 från landsbygden där de hårdaste striderna pågår.

image

Enligt internationella medier ska 16 kurdiska byar ha intagits av ISIS i Västra Kurdistan, Rojava.
Civila flyr i tusental i rädsla för kommande massakrer om Kobanê skulle falla i ISIS händer. Man räknar att uppemot 3000 ISIS-milismän med 400 militärfordon och 13 tanks attackeras.

De kurdiska folkets försvarsstyrkor har försökt försvara byar från terroristernas angrepp men har tvingats retirera och har fullt upp med att evakuera och föra civila i säkerhet. Striderna har kostat många dödsoffer på båda sidor.

Det är ingen tillfällighet att ISIS ger sig på Kobanê, staden ses som symbol för revolutionen i västra Kurdistan. Det var i Kobanê som Rojavas revolution startade och första stegen till självstyre togs.
De kurdiska försvarsstyrkorna YPG/YPJ har fört ett framgångsrikt motstånd mot ISIS och var de som lyckades öppna en säker passage för Yezedi-minoriteten som flydde ISIS från Shingal.
Under veckan har YPG/YPJ även befriat 14 byar som varit under ISIS belägring.
Som en hämnd på detta har ISIS avancerat fram i Kobanê med hjälp av avancerade vapen de övertog av irakiska militären i Mosul. De lyckades bryta in i Kobane med hjälp av stridsvagnar.

Nyhetsbyrån AP rapporterar sedan dess att ”de militanta islamisterna inom Islamiska staten, IS, det senaste dygnet har intagit 16 kurdiska byar.”

Enligt den brittiska organisationen Syrian Observatory for Human Rights har ISIS ”avancerat i norra Syrien nära den turkiska gränsen och lagt byarna under sig.”

image

Kobanê gränsar till den turkiska gränsen och tusentals flyktingar har till fots tagit sig till gränsen för att fly ISIS-terror. Där har de mötts av taggtråd, beväpnade turkiska soldater som tvingat dem tillbaka.
Kurder från turkiet tog sig till gränsen med mat och vatten och möttes av tårgas och vattenkanoner av de turkiska soldaterna.
Detta har i sin tur lett till stora protester i Turkiet inte minst i Ankara vilket satt press på den turkiska regeringen som under fredagen öppnade gränser för flyktingarna under pressen från massorna. Utmattade och trötta bärs barn och gamla över gränsen, bakom sig har de lämnat sina hem som tagits över av ISIS eller bränts ned.

PYD har uppmanat kurder från alla fyra regioner att komma till Kobanês undsättning. PKK har redan tagit sig över gränser för att ansluta till försvaret av Kobanê.
Ett folkmord står för dörren om inte kurderna lyckas besegra ISIS.

Rättvisepartiet Socialisterna ger vårt fulla stöd till det kurdiska folkets kamp, vi hoppas se en seger över Kobanês angripare och att Rojavas revolution segrar och fördjupas till att lägga grunden för ett självständigt socialistiskt Kurdistan.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s