Socialistisk demokrati mot marknadens diktatur

Kapitalismen som system sätter storföretagens vinster framför allt annat. Det leder till extrem utsugning av arbetare, miljökatastrofer, krig – och ständigt återkommande ekonomiska kriser.

Kapitalismen är inget evigt samhällssystem, som kapitalisterna och deras papegojor påstår. Det är tvärtom ett system som måste avskaffas och ersättas med demokratisk socialism.

 

Demokratisk socialistisk politik betyder att majoriteten styr istället för kapitalets fåtalsvälde. Produktion och fördelning av resurser sker enligt behov. Rättvisepartiet Socialisterna står för att samhällets viktigaste resurser, storföretag och banker, ska förstatligas och ställas under demokratisk kontroll och planering.

Räcker det inte med kapitalism med ett mänskligare ansikte?

En form av välfärdskapitalism har redan prövats, t ex i Sverige under 1900-talets andra hälft. Projektet misslyckades. Det var den politik som fördes då som ledde till den situation vi har idag. Kapitalisterna gick bara med på reformer så länge som de själva tjänade på det, vilket var under en begränsad period och under press av en stark arbetarrörelse.

Så länge kapitalisterna har makten över ekonomin har de den egentliga makten i samhället och kan vid behov genomdriva sin agenda av lönenedpressningar, nedskärningar, privatiseringar, militärrustningar, miljöförstöring, finansspekulation och annat som utgör en fara för samhället.

Därför måste makten över ekonomin läggas i hela folkets händer. Ett avskaffande av kapitalismen förutsätter att ägandet av de största bankerna och företagen fråntas privatpersoner och övergår till samhället. Vi kallar det förstatligande eller socialisering av storföretagen.

Vi vill inte bara ha ett förstatligande av ekonomin utan också en demokratiskt planerad ekonomi under kontroll av arbetare och brukare. Istället för dagens ”blinda marknader” som blåser upp bubblor som sedan spricker skulle ekonomin kunna planeras demokratiskt. Det viktiga är inte vinst för dagen utan att tillgodose samhällets behov.

Sex timmars arbetsdag utan lönesänkning skulle direkt vara möjligt eftersom den del av mervärdet som tidigare gick till vd:ar och aktieägare blir tillgängligt.

Dagens stat är inte så demokratisk som politikerna och grundlagen säger. Den yttersta uppgiften för denna borgerliga stat är att värna om den härskande klassens intressen. Därför ser vi hur polis och till och med militär vid kritiska punkter sätts in mot stora demonstationer och arbetarkamp.

Kärnfrågan är att demokratin måste utvecklas så mycket mer. Socialismen är överlägsen kapitalismen ur demokratisk synvinkel. Verklig socialism ska inte förväxlas med det byråkratstyre som rådde i Sovjetunionen, Östereuropa mfl stater. Rättvisepartiet Socialisterna har aldrig definierat dessa stater som socialistiska utan krävde hela tiden under deras existens en politisk revolution underifrån för att avskaffa diktaturen.

Vi kan föreställa oss hur ett tänkt socialistiskt samhälle skulle vara så mycket rättvisare och fredligare. Glimtar av det syns redan i dagens kamprörelser, som arbetarna diskuterar och styr produktionen t ex under stora strejker. Våra argument är framförallt sprungna ur den akuta nödvändigheten. Det finns idag fler flyktingar i världen än sedan andra världskriget. Höjningen av temperaturen stiger för varje dag. Kapitalismen som system skapar kriser, inte minst de senaste årens finanskriser och budgetkriser (Grekland) som är förödande. Samtidigt som det varje dag dör 18000 barn i världen av undernäring och sjukdomar som kan botas finns det mat och pengar i överflöd som skulle kunna utrota fattigdomen i ett pennstreck. Det får inte fortgå!

 

VAD RS STÅR FÖR

– Rättvis fördelning av samhällets resurser. Förstatliga storföretag och banker under arbetarnas demokratiska styre och kontroll.

– För en demokratiskt planerad ekonomi.

– För en demokratisk och socialistisk värld.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s