Asylsökande palestinier i hungerstrejk vid Järntorget Göteborg

På Järntorget i Göteborg hungerstrejkar just nu en grupp, som från början bestod av 28 palestinier, för rätten till asyl. Man är nu inne på 6:e dagen, dricker bara vatten med lite salt och hittills har en medlem ur gruppen behövt tillbringa en natt på Sahlgrenska sjukhusets akut, då han drabbades av alltför lågt blodsocker.

strejk

Man berättar att, från sjukvårdens sida har man nu svarat gruppen att man inte ämnar åka ut med ambulanser om de hungerstrejkande vägrar äta och dricka på sjukhuset. Detta uppfattar gruppens medlemmar som ett krav de inte kan leva upp till. De tänker fortsätta hungerstrejka tills de får besked från Migrationsverket, om att de beviljats uppehållstillstånd.

Besöket idag präglas paradoxalt nog av en viss glädje. Ett bröllopsfölje med en palestinsk kamrat stannar till vid platsen för hungerstrejken och alla passar på att ta vara på glädjen i stunden. Man dansar och sätter på traditionell, palestinsk musik på hög volym och det är vackert och bitterljuvt på samma gång, eftersom gruppens skuggas av ett högst oklart öde just nu. Vi intervjuar några av dem som hungestrejkar just nu.

Husameldeen, 38 år gammal, berättar att han varit i Sverige i snart 8 år nu. Hans far, mor och 10 syskon – 7 bröder och 3 systrar – är kvar i Gaza. Han vet inte hur det går för dem just nu och han är mycket orolig över att de drabbats av de israeliska attackerna. Det enda han vet är att en kusin har blivit dödad hittills. Husameldeen är mest orolig för sin yngre bror, som tidigare blivit svårt skadad i kriget. Brodern har amputerat ena benet och han låg även i koma i två månader för en allvarlig huvudskada. Dessa skador har han fått vård för i flera länder utanför Gaza, han var varit i både Egypten, Litauen och USA, då han beviljats vård av UNHCR, men är nu tillbaka i Gaza, där helvetet börjar om igen. Den ständiga oron för familjemedlemmarna och stressen över att leva som asylsökande har satt sig på Husameldeens hjärta, han har ofta ont hjärttrakten.

Husameldeen har sökt hjälp för sin familj i flera instanser, bland annat hos Amnesty. Han har knackat på flera dörrar, men de har alla varit stängda för honom och hans familj. Migrationsverket har i avslag efter avslag negligerat hans uppgifter. Man har påstått att de rätta dokumenten saknas, men Husameldeen har till och med kunnat visa upp från Palestinska ambassaden vidimerade dokument. Ändå har han bemötts med misstro från Migrationsverkets sida. Hans senaste överklagade avslag har han väntat på besked om sedan i slutet av november förra året, han har alltså väntat i över 8 månader på besked.

Husameldeen är förvånad över den konstiga handläggningen vid Migrationsverket. I början då han kom beviljades han till och med ett tillfälligt uppehållstillstånd från Migrationsverket, för att man då erkände att det var för farligt för honom att återvända dit. Sedan var det plötsligt inte farligt igen och man gav avslag efter avslag istället. Nu har det hunnit gå 8 år och Husameldeen har ingenstans att ta vägen längre. Husameldeen ser på hungerstrejken som den sista utväg han har.

Gruppen hungerstrejkande har från början varit 28 stycken, men nya kommer till och man vet inte hur stor denna grupp kommer att bli till slut. En annan medlem ur gruppen, Ossama Al Najjar, berättar att han och några till i gruppen har en annan sorts problematik som Migrationsverket förhåller sig uppenbart likgiltig till. De har tidigare beviljats resedokument till Egypten. Därför menar Migrationsverket att de kan återvända dit. Det är bara ett problem, de beviljas inte inresa till Egypten, eftersom de sedan har utvisats därifrån. Man hamnar i ett moment 22 och beviljas varken uppehållstillstånd i Sverige eller inresa i Egypten, Gaza är omöjligt att åka tillbaka till. Vart ska man ta vägen?

Khaled Marouf är 28 år gammal. Han har varit i Sverige i 3,5 år. Han ärende har Migrationsverket ”fryst”. Man har pausat det eftersom det inte går att utvisa Khaled någonstans. Migrationsverket har velat skicka Khaled till Västbanken, man har till och med kontaktat de Israeliska myndigheterna, som låtit meddela att man inte ämnar släppa in Khaled där, eftersom han är palestinier. Moment 22. För ännu en palestinier. Man får inte finnas i Gaza, och man får inte finnas någon annanstans heller. Khaleds advokat, en gammal erfaren man i Lund, glömde bort att överklaga hans ärende inom de 2 veckor han hade på sig. När Khaled berättade det för handläggaren på Migrationsverket, trodde man honom inte förrän han insisterade på att man skulle ringa upp advokaten. Advokaten verifierade då att så var fallet och detta finns nu dokumenterat, men Migrationsverket tar ingen hänsyn till detta.
Gruppens egen beskrivning av sig själva på Facebook:

”Vi är tiotal Palestinska asylsökande från Gaza och Västbanken på hungerstrejk i Göteborg. Vi kräver att vi får stanna i Sverige, eller att skickas tillbaka direkt till Palestina.

Vi började vår hungerstrejk sedan Tisdag 5 augusti i Järntorget (framför Folkhuset), och vi tänker fortsätta tills Migrationsverket anser vår begäran.

Några av oss har varit i Sverige sedan 8 år, och de flesta av oss fick en sista avslag på vår asylansökan, men hittills den svenska polisen inte kunde lyckas hitta ett sätt att skicka oss tillbaka till Palestina på grund av säkerhetssituationen och den ockupation.

Om Palestina är nog säkert som Migrationsverket säger, varför de inte kunde skicka oss tillbaka till nu? och om det inte är, varför vi avvisades? Svar begärs från Migrationsverket.

Vi ber alla som kan hjälpa oss att göra det (Personer och Organisationer), och vi kan kontaktas genom att ringa oss på vårt tält på +46765888764

Asylrörelsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.