Gemensam kamp kan stoppa IS i Shingal

De senaste dagarna har islamiska Staten (IS) tvingat tiotusentals kurder från Shingal på flykt. De har fått lämna allt, flytt upp i bergen där de nu gömmer sig i det varma och torra klimatet utan mat och dryck.

image

Det var i lördags som IS rebeller tog kontrollen över Shingal 20 mil väster om Erbil.
”Enligt FN drevs omkring 200 000 människor i området på flykt.”rapporterar SR.
Man uppskattar i dagsläget att närmare 50 000, framförallt Yezidikurder, finns i bergen.

Samtliga är civila och har flytt med bilar och till fots, med barnen på ryggen har de tagit sig upp i bergen för att undkomma döden när IS nu ockuperar staden och omringat berget. IS kontrollerar även vägen till och från berget. Flyktingarna är helt strandsatta.

Människorna är isolerade från omvärlden, ett dussintal har dött de första dagarna av uttorkning och hunger. 40 personer bara i måndags. Vittnen rapporterar hur livet rinner ur kroppen på de små barnen som dör i famnen på föräldrarna. Av 100 döda är 70 barn.
”25 000 barn finns bland flyktingarna som nu har sökt skydd i bergen som omger staden Sinjar”, skriver UNICEF.

Islamisterna meddelar samtidigt att de tagit över 500 unga flickor som gisslan.

IS framfart har provocerat fram ett enande av de olika kurdiska styrkorna. Unga män och kvinnor från Kurdistans alla fyra delar ansluter nu för att befria Shingal. Peshmergas från Baschur,  YPG från Rojava och PKK från Bakur gör nu gemensam sak för att befria Shingal.
I tisdags uppgick dess gemensamma styrkor till 10 000.
Detta ses som historiskt, de tre kurdiska styrkorna och deras partier har traditionellt sett haft svårt att enas eller samarbeta men den rådande situationen med IS tvingar fram det.
Men under onsdagen hade de ännu inte tagit kontrollen från IS och hjälpsändningar har heller inte kunnat nå fram till flyktingarna i bergen.

Målet för IS i denna operation är att ta kontrollen över Mosul dammen som förser Mosul, Bagdad och stora delar av landet med elektricitet. 

Civila Yezidis har även beväpnat sig och skapat miliser för att förhindra IS från att ta sig upp i bergen vilket troligen skulle leda till ett regelrätt folkmord.
En humanitär situation har vuxit fram och som snabbt kan förvandlas till ett folkmord om inte IS stoppas.
I Shingal genomförs stående avrättningar för de Yezidikurder som inte konverterar till IS snäva tolkning av Islam. ”På en dag dödades 2000 Yazidis i Sinjar”, rapporterade The New Yorker.

ISIS är inte som någon annan rebellgrupp. De är en vältränad arme, dess infrastruktur likar ett företag med sponsorer och när de tagit över ett område försöker de bilda och utropa en islamisk stat.
En gemensam kamp mot Islamiska staten kan stoppa deras framfart, att koppla detta till en kamp mot fattigdom, för social rättvisa, arbete och trygghet kan även rycka undan grogrunden för dess rekryteringsbas.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.