Vilken långsiktighet finns i en stängning av Angereds bad och gym

image

En stängning av Hammarbadet och/eller Rannebergsbadet strider mot Idrott- och föreningsnämndens, samt Göteborg Stads, egna budget. Här säger den rödgröna majoriteten emot sig själva ifall hotet om stängning förverkligas.

Inskrivet i budgeten står det: ”Inför varje beslut bör såväl nämnd som förvaltning ställa sig frågan, leder den här åtgärden till att göteborgarnas livschanser utjämnas eller riskerar den att vidga klyftan ytterligare?”

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) menar självklart att ett beslut om stängning av baden skulle vidga klyftan ytterligare. För en friskare stadsdel behövs ökade insatser gällande friskvårdsarbetet, inte nedläggningar av anläggningar.

– Man har valt en modell för stadsutveckling som gynnar medelklassen, som utgår från att det ska vara en viss typ av skiktningsprocess, säger Ove Sernhede, professor i sociologi vid Göteborgs universitet till ETC den 18 juni.

Artikeln kommer med nya uppgifter om Göteborgs stora skillnader i medellivslängd mellan olika delar av staden. Tidigare har man pratat om en skillnad i medellivslängd på sju år. Skillnaden är idag nio år mellan Hovås och delar av Nordöstra Göteborg. I budgeten under rubriken ”Att förebygga och motverka sociala problem” finner man bland annat att läsa:

”Göteborg är en segregerad stad med stora skillnader i levnadsvillkor mellan individer, grupper och stadsdelar. Detta prioriterade mål är något av en portalparagraf för hela budgeten.”

Man har också antagit en budget som säger att områden som kännetecknas av höga ohälsotal måste ha en långsiktighet i arbetet. Vilken långsiktighet finns i en stängning?

– En stängning av de omdiskuterade friskvårdsanläggningarna är ju att ge upp frågan om långsiktighet, att sänka garden helt gällande minskade klyftor. Vi har sagt det förut och det tål att upprepas: nya Angered Arena förblir ett komplement till två mindre anläggningar och inte den utlovade satsningen på folkhälsan i Nordost, säger Johannes Lundberg, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet.

”Förvaltningen ska eftersträva att såväl den egna verksamheten som föreningsverksamheten är tillgänglig för göteborgarna på så jämlika villkor som möjligt, d v s oavsett socioekonomiska förutsättningar, kön, religion, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning etc” står det att läsa i mål- och inriktningsdokument för Idrotts- och Föreningsnämnden i Göteborg.

Om man tar Hammarbadet som exempel är det många som anser att de har ett lämpligt pris för ett månadskort på gymmet, vilket är på 250 kronor.

Många har ingen stabil eller fast inkomst och väljer därför att köpa gymkortet månad för månad, då de inte vet hur det ser ut framöver.

– En stängning innebär att tränga undan dessa till Angered Arena där 3 månaders gymkort är det billigaste alternativet men ändå dyrare månad för månad, eller att tvinga söka sig till de privata aktörerna där det är vinstintresset som styr, säger Minela Mahmutovic, RS Hjällbo.

”Förvaltningen ska arbeta för att bidra med naturliga mötesplatser där alla ska känna sig välkomna på lika villkor”, skriver förvaltningen vidare.

– Ur en jämställdhetssynpunkt vore en stängning också fel och mot budgeten. Hammarbadet är det enda bad och gym i området, eller kanske till och med i hela Göteborg, som erbjuder kvinnokvällar. Dessa har blivit en frizon för såväl unga tjejer som muslimska kvinnor. Hur skulle en stängning bidra till fler mötesplatser? fortsätter Minela.

Det är ingen hemlighet att RS på allvar vill minska klyftorna i Göteborg eller samhället i stort. RS kräver att anläggningarna blir kvar och att den pågående utredningen om framtiden blir en utredning om vilken sorts upprustning dessa kräver för en utveckling av friskvårdsarbetet och minskade klyftor mellan stadsdelarna.

Då man läser budgeten är det väldigt många fina ord men som i verkligheten och i slutändan nästan bara följer begreppet ”budget i balans”. RS jobbar istället för en folkhälsa och behov i balans. ■

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s