Drömmen om ett fritt Kurdistan

Den 19 juli klockan 12.30 samlas kurder på Medborgarplatsen i Stockholm för en stödmanifestation för ett självständigt Kurdistan. Tal och musik med artister står på dagordningen. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv intervjuar en av initiativtagarna Faima Selma Ahmadi.

image


Kan du ge kort bakgrund till demonstrationen?

– Vi vill öppna världens ögonen för de 42 miljoner kurder som inte har ett eget land och det som händer i Kurdistan, säger Faima och fortsätter.
– I Bashur (södra kurdistan, Irak) har vi våra Peshmerga styrkor, kurdiska soldater som strider, dödas eller skadas av terroristgrupper som ISIS när de strävar efter att skydda civilbefolkningen.

– I Rojhelat (östra Kurdistan, Iran) avrättas kurder och döms till döden för att de är politisk engagerade och får inte göra sin röst hörd. Kurderna i östra Kurdistan lever under ständig skräck när de nämner ordet Kurdistan, i fruktan av att bli avrättade. Kurder är splittrade runt världens alla hörn. Som människa ska man kunna bestämma över sitt öde och sin identitet. 

– I Rojava (Västra kurdistan, Syrien) attackerar islamisterna den kurdiska civilbefolkningen skoningslöst och YPG gerillan, folkets försvarsstyrkor, blir martyrer i sin ensamhet för att försvara det kurdiska folket. 

– Att ha en kurdisk identitet i Bakur (Norra Kurdistan, Turkiet) finns inte. De lagliga rättigheterna gäller inte Kurder i Bakur. Terrorister och Turkiet slår tillbaka mot kurderna i Turkiet dagligen.

– Det kurdiska folket behöver stöd från omvärlden, vi behöver stöd från humana länder som Sverige för att göra vår röst hörd och det gör vi nu genom att manifestera och som människor göra vår röst hörd.

Vilka är det som arrangerar?

– Vi är tio unga initiativtagare som kommer från Kurdistans alla fyra delar, Bakur, Bashur, Rojhelat och Rojava. Vi brinner för Kurdistans frihet.

– En väldigt viktig person för oss är Najman Sindi som höll i manifestationen för ett självständigt kurdistan i Norge. Han åker från Norge och stödjer oss genom sång och tal.

Varför är det viktigt att dyka upp på lördag?

– Manifestationen är för ett självständigt Kurdistan. Kurder och Kurdistan är svikna av världens ledare och vi kräver våra rättigheter! Vi kräver ett självständigt land där kurder kan känna sig trygga och kan leva i harmoni med andra minoriteter. 
– Genom att delta i manifestationen på lördag visar man sitt stöd för ett självständigt Kurdistan och jag hoppas att världen öppnar ögonen för kurdernas situation i Kurdistans alla fyra delar.

Vad betyder drömmen om ett självständigt Kurdistan för dig?

– Ett självständigt Kurdistan skulle betyda allt för mig tanken på att 100 tusentals kurder har förlorat sitt liv i kampen för ett självständigt Kurdistan.

– Min dröm är att se Kurdistan på världskartan och att världen ska se vilket vackert land vi har och att vi kurder ska kunna säga att vi är från Kurdistan utan att bli ifrågasatt vilken del. Kurdistan med sina 42 miljoner människor, egen flagga och språk förtjänar ett land precis som andra länder.  

– Det skulle också betyda mycket för mig att ha ett pass där det står Kurdistan på istället för de länder som ockuperar vår mark.

– Kurdistan blir självständigt för mig först den dagen då kurder från Rojhelat, Rojava, Bashur och Bakur är fria och kan leva i ett land tillsammans. Då det kurdiska folket får ett eget styre.  

Intervju: Kristofer Lundberg

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.