Insändare: Ett fritt Kurdistan håller på att införlivas

Som svenskkurder uppväxta i Sverige som med intresse följer nyhetsrapporteringen i Kurdistan och Mellanöstern kan vi idag se tecken på att den dröm som vi har om ett fritt Kurdistan håller på att införlivas. Tidsepoken vi idag befinner oss i är väldigt komplex och vi följer händelseförloppet med stor nervositet.

image

Att kurdisk media och KRG-representanter tidigare som nu lägger stor vikt om ett Kurdistan för alla faller sig väl med våra demokratiska värderingar. Vi ser framför oss ett Kurdistan där kurder och andra minoriteter lever i samharmoni och med tydliga grundlagsfasta rättigheter. De rättigheter vi anser kurder likt alla andra folk ska ha, däribland få bestämma över sitt eget öde anser vi är en självklarhet även för andra minoriteter och framförallt den kristna ursprungsbefolkningen i Nineve-provinsen. I ett framtida Mellanöstern anser vi att kristna ska respekteras det öde de själva tillönskar sig oavsett om de tillönskar samexistens med kurder eller lokal självstyre där de är majoritet.

Processen framöver för de beklagligtvis fåtal kristna som idag lever kvar i Irak, torde med anledning av de jämförelsevis fördelaktiga levnadsvillkoren i Kurdistan kanske fortsatt ske i samprocess med Kurdistan. I syfte att fortsatt värna den kristna gruppen i Irak ser vi positivt på att kurdiska Peshmerga värnar och försvarar den kristna populationen.  

Allt sedan ISIS som numera enbart benämner sig som IS (Islamiska Statet) tågat in i Irak och intagit flera större städer, däribland månmiljonstaden Mosul har Irak och världens stått lamslagna över deras blixtattacker. Den kurdiska presidenten Barzani uppger i en rad intervjuer att han varnat president Nuri Al Maliki om detta i syfte att samorganisera en militär beredskap. Som svar har Barzani fått att han bör vakta sitt Kurdistan och inte beblanda sig i Iraks övriga angelägenheter.
Nu med facit i hand ser vi att Iraks mellersta region fallit samman och IS har redan utropat en Islamistisk Khalifat underordnat Sharia lagar! Det sunnidominerade regionen har i stort sett i sin helhet fallit under IS´s dominans. IS´s framstötningar har dock möts av överlägsen motsstånd när de försökt ta sig in i KRG´s territorium.

KRG´s försvarsstyrka, de kurdiska peshmerga styrkorna har beordrats att flytta fram frontlinjen mot IS för att inkludera oljestaden Kerkuk och delar av Nineve. Dels för att försvara civila och reducera flyktingströmmarna från området till Kurdistan men också för att engång för alla garantera det referendum om paragraf 140 som beslutats i Bagdad och som utlovar att populationen i Kerkuk och närgränsande orter själva ska avgöra om de fortsatt ska leva i eller utanför KRG´s territorium.

KRG har tagit emot närmare 1,5 miljoner flyktingar sedan den arabiska våren började. Mer än 500 000 kristna, sunniaraber, turkmener, shia och kurdiska flyktingar har flytt till Kurdistan sedan IS´s framfart. Det är en av de intensivaste folkförflyttningarna världen idag kan beskåda.
I norra Nineve-provinsen, har Peshmerga styrkor attackerats av IS när de försökte gräva defensiva diken för att skydda kristna och Shabak kurder i Al-Hamdaniya distriktet. Peshmerga tillsammans med lokala säkerhetsstyrkor har lovat att skydda hela folket ifrån IS oavsett om de är araber, kurder, turkmener eller assyriska kristna.

Peshmerga är den sammanhållande kurdiska stridsstyrkan som i dagsläget motsätter sig den islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS). Peshmerga betyder ordagrant ”de som står inför döden.” 

UNHCR organiserar idag tillsammans med KRG flera flyktingläger längs med Kurdistans gränser. I stort sett hela den kurdiska befolkningen är på ett eller annat sätt involverad i detta mottagande, antingen som arbetsgivare, humanitära arbetare eller som medmänniskor. Vid samtliga mediala framträdanden talar KRG´s representanter om vikten att ta emot och hjälpa behövande. ”Kurdistan är lika mycket assyriska, syrianska, kildanska, turkmenska och arabiska medmänniskors land som det är kurdernas land” utrycker KRG´s representanter med president Barzani i spetsen upprepat.

”Kurdistan ska vara en förebild där kristna, muslimer och andra trosuppfattningar lever i fred och frihet med varandra, säger Massoud Barzani, President i Kurdistans regionala regering, KRG.

Kurder är bland de fåtal i Mellanöstern som samexisterat i harmoni med muslimer, judar, kristna och övriga grupper i området. Kurder är själva till majoriteten muslimer, men betydande antal utövar även Kristendom, Judendom och Zarathustraism.

Att Peshmerga idag kontrollerar områden utanför KRG´s territorium är ett direkt resultat av bristen av demokratisk respekt från Bagdadregeringen. I mer än 10 år har kurder väntat på att paragraf 140 ska införlivas och en omröstning ska hållas. Intressant här är att Barzani under senaste dagarna är väldigt tydlig med att Kurdistan kommer att respektera utfallet av en sådan folkomröstning.
Om folket röstar om att fortsatt ingå i Irak kommer Peshmerga att dra sig undan staden och överlåta försvaret av staden åt Irakisk militär. President Barzani har i en intervju försäkrat att Kurdistan kommer bevisa för omvärlden hur gästfria kurder är, Kurdistan ska vara en förebild där kristna, muslimer och andra trosuppfattningar lever i fred och frihet med varandra.

Faima Selma Ahmad
Initiativtagare till manifestation för ett självständigt Kurdistan lördag 19 juli 12.30 Medborgarplatsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s