Solidaritetsprotester för Palestina

I flertal länder i världen slöts människor ihop lördagen den 12 juli i protest mot Israels senaste attacker mot Palestina. I Göteborg samlades 800-1000 personer.

Palestinademo 1

”Leve Palestina och krossa sionismen” var låten som spelades på Gustav Adolfs torg i Göteborg i väntan på att människor skulle samlas till protesten. Demonstrationen arrangerades av Palestinska Huset och kraven var tydliga: stoppa Israels våld mot civila och bombningar av Gaza – för ett fritt Palestina. Rättvisepartiet Socialisterna deltog på demonstrationen.

Första talaren var Amer från Palestinska Huset. Han beskrev situationen i Palestina idag:
– Med sorg står vi här idag. Fler än 120 palestinier har dödats och över 500 skadats sedan Israels attacker påbörjade i tisdags.
– Kallar ni det ett krig att bränna ett 16-årigt barn levande? Jag kallar det mord, terror och slakteri! Låt oss sätta stopp för det här. Ju tystare vi är kan terrorn från Israel fortsätta.

Andra talare var från Vänsterpartiet,  Kommunistiska Partiet, Ship to Gaza samt Islamiska förbundet.

Palestinademo

Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna var den sista talaren på demonstrationen.
– Bombningarna mot Palestina denna vecka har gett palestinier en ännu mer beslutsamhet att visa motstånd mot den israeliska staten. Att göra som USA gör, att kalla det här för en ”konflikt”, är inget annat än hyckleri och det är lögner. Israels bombningar är definitionen av vad terrorism egentligen är.
– Vad handlar det här om i grund och botten? Israel spelar en viktig central roll i Mellanöstern för makthavarna. Samtidigt som bombningarna sker har makthavarna ett intresse av att suga ut befolkningen i Mellanöstern genom att bland annat ha näst intill gratis lönearbete. Därför är det viktigt för oss att inte lita på makthavarnas ord om fred. Vad vi måste ta på allvar är den kamp som finns ute på gator och torg. Det är vi som står här idag som är palestiniernas allierade. Även runt om i Israel har palestinier, beduiner och även judar gått ut i demonstrationer för ett stopp på ockupationerna och bombningarna av Gazaremsan.

Även om demonstrationen därefter avslutades fortsatte deltagare ropa talkörer och diskutera frågan med varandra.

Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt stöd till frihetskampen i Palestina och fördömer Israels attacker på Palestina och dess befolkning. RS har även en systerorganisation i Israel/Palestina som deltar i kampen.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s