Uppdaterad: Ett självständigt Kurdistan tar form

Massud Barzani, PDK, den autonoma kurdiska regionens (Baschur) president har deklarerat att regionparlamentet ska förbereda en folkomröstning om ett självständigt Kurdistan. Detta skulle innebära att den kurdiska regionen bryter sig lös från Irak.

image

Den senaste utvecklingen, sedan peschmergastyrkorna och gerillan säkrat den kurdiska gränsen mot sunniislamistiska ISIS framfart, har redan inneburit att självständigheten kommit närmare.
Kurdernas framflyttade possition innebär att de redan utökat sitt territorium med 40 procent.

Onsdagen den 11 juni, tog ISIS (Islamiska staten Irak och Syrien) kontrollen över Iraks näst största stad Mosul med två miljoner invånare. En stad som ses som den ekonomiska och politiska huvudstaden för Iraks sunnimuslimer. 38 procent av staden befolkas av kurder.

Redan på måndagskvällen den 9:e juni hade ett tusental ur islamistgruppen intagit och tagit kontrollen över Mosuls flygplats. Omkring 500 000 civila människor, främst kristna, shiamuslimer och kurder tvingats på flykt de första dagarna. ISIS kontrollerar idag stadens polisstationer, militärbaser och banker.

Det var bakgrunden till det möte som hölls den 10 juni med en delegation från Peshmerga och YPG:s styrkor för att söka samarbete för att skydda de kurdisktdominerade områdena. Båda kom överens om att sända styrkor för att säkra de kurdiska gränserna.
Folkets försvarsstyrkor YPG var snabba med att deklarerat att de är beredda att ge stöd åt peshmergastyrkorna. Stödet utlovas trots att de själva befinner sig under attack. Under sina strider mot ISIS under ett och ett halvt år har de lärt sig hur de strider.
“YPG:s styrkor deklarerar att vi står med folket i södra Kurdistan och peshmergas mot dessa gäng. Vi deklarerar att vi är beredda att ge vårt stöd och sända militär expertis till söder med syfte att hjälpa”, skriver de.

Mosuls fall kom efter en militär offensiv från ISIS riktad mot flera provinser.
Staden Falluja har sedan i januari varit kontrollerad av islamisterna.
Under onsdagen 11 juni föll sedan städerna Baiji och Tikrit, de som inte hunnit fly torteras och mördas. Även där hamnade regeringsbyggnader, banker och polisstationer i islamisternas händer. Sent på torsdagen intog ISIS Jalawla och Saadiya i Diyala sedan militären övergivit sina posteringar där, uppger Reuters.

Al Jazeera rapporterade hur irakiska poliser och soldater flydde och lämnade vapen, ammunition och fordon bakom sig som nu tagits om hand av ISIS som redan innan var tungt beväpnade.
Vittnen beskriver hur Mosul förvandlats till ”en blodig mardröm”. En kvinna berättar för Daly Mail om ”halshuggna poliser och soldater har dumpats längs vägarna”.
ISIS ledare Abu Bakr al-Baghdadi har efter övertagandet av Mosul utropat en islamisk stat i regionen de kontrollerar.

På sociala forum sprids filmmaterial och bilder om vad som sker där ISIS säkrat kontrollen. Offentliga halshuggningar, massavrättningar, avhuggande av händer, kristna som  korsfästs och torteras till döds. Kvinnor som inte bär niqab piskas på öppen gata. ISIS rebeller går från hus till hus och letar hustrur åt sina soldater.
Kurderna har hittills koncentrerat sig på att förhindra att konflikten sköljer över till den kurdiska delen, men har även sträckt ut sin hand för att hjälpa de som flyr Mosul.

Iraks president Maliki, vars arme föll ihop som ett korthus när ISIS entrade Irak, meddelade  att irakiska regeringen beslutat att beväpna civila i striden mot rebellerna. Även Shiamuslimska grupper uppmanar shiabefolkningen att ansluta till miliser. ISIS svar blev att dela ut mat och gåvor till den sunnimuslimska befolkningen inför Ramadan som ett sätt att vinna dess förtroende.

”Bilder från Mosul, i norra Irak visas jihadister från ISIS gå omkring och beundra sitt senaste byte, rader av amerikanska militärfordon. De första fordonen ska redan ha setts rulla över gränsen till Syrien”, skriver YLE Nyheter.
ISIS har kraftigt stärkt sin vapenarsenal efter övertagandet av Mosul då den irakiska armén och polisen lämnade allt bakom sig. Dessa vapen används nu efter att ha transporterats över till Syrien mot Kurderna i västra Kurdistan, Rojava.

image

ISIS planerar strategiska attacker med målet att belägra alla kurdiska städer i Rojava. I dagsläget pågår hårda strider i Kobanê.
PYD ledare Salih Müslim anklagar här Turkiet för att tillåta ISIS att attackera Kobanê genom att få tillgång till Turkiskt territorium.
På mindre än en vecks har nu 41 kvinnor och män från folkets försvarsstyrkor, YPJ och YPG, stupat i Kobanê. Bland de döda har läkare funnit spår av kemiska vapen.

image

Trots allvaret i Kobanê och Rojava fortsätter Barzani och PDK att neka stöd och gränsen till Södra Kurdista  hålls fortfarande stängd.
Barzani meddelar istället att Kobanês folk och YPG bara kommer understödjas om KDP:s motsvarighet i Rojava släpps fram i delad maktpossition.
Kravet riktas till styrande PYD som vuxit fram som en masskraft efter att i ett tidigt skede i det Syriska inbördeskriget säkra kontrollen i Rojava. Att de skulle dela makten med KDP-trogna partier som saknar förankring är knappast troligt.

I Baschur har dock Barzanis possition stärkts. Till en början föll även Kirkuk och Salaheddinprovinsen när ISIS attackerade. Men Kirkuk återtogs snabbt av kurdiska peshmergastyrkor. Det är efter framgångarna i Kirkuk som befolkningen kräver självständighet och Barzani utlyst folkomröstning.

Enligt New York Times är det ”tusentals irakiska soldater som deserterat”.
Även tidigare officerare och soldater från Iraks tidigare arme som upplöstes efter Saddams fall fanns med i Mosuls övertagande men har nu hamnat i konflikt med ISIS.
Idag vajar islamisternas svarta fanor från nyckelbyggnader i Mosul.
I Baiji sattes domstolen och polisstationer i brand efter att hundratals fångarna frigetts. 

Reuters rapporterar genom att citera Iraks utrikesminister ”att Bagdad nu vill samarbeta med de kurdiska styrkorna för att driva ut ISIS från Mosul”.
De senaste månaderna har konflikter pågått mellan den kurdiska ledningen i Erbil och Malikis regering i Bagdad på frågan om oljeexporten från den kurdiska regionen.
Efter att Bagdadregeringen skar av den ekonomiska betalningen till den kurdiska autonoma regionen från Iraks nationella budget tog KRG, Kurdiska regionens regering, initiativet att själva sälja olja till Turkiet genom en ny pipeline. Enligt Bagdad får detta endast ske genom Iraks nationella oljedepartement.
Kurderna pekar på att Malikiregeringen har misslyckats med att erkänna kurdernas rättigheter. De pekar också på att de inte hjälpt till att finansiera de kurdiska peshmergastyrkorna som de nu kommer att behöva.

image

Jaafar Mustafa, KRG:s Peshmergaminister säger till de kurdiska nyheterna att “Kriget kommer troligtvis inte nå de kurdiska delarna av Kirkukprovinsen. Det kommer inte hända för vi kommer försvara Kirkuk till den sista droppe blod… I Mosul ville inte den irakiska regeringen att peshmergastyrkorna skulle gå in i staden, vi skulle aldrig ha tillåtit vad som nu hände där”.
The Independent skriver ”Troligtvis är de kurdiska peschmergastyrkorna som tjänar som det autonoma Kurdistans arme de enda tillgängliga professionella styrkorna som kan bekämpa islamisterna i Mosul.”

ISIS bildades av sunnimuslimska och salafistiska rebeller under Irakkriget efter USA:s angrepp och ockupation, men har sedan dess stridit under olika namn. 2013 blev de en av de framträdande rebellgrupperna i Syrien, vilka strider mot Assadregimen men också mot de kurdiskt kontrollerade Rojava.

image

ISIS har även hamnat i strider med andra rebellgrupper som strider i Syrien mot Assad och har därmed pressats tillbaka under inbördeskriget. Efter en sex månaders process har ISIS därför valt att fokusera på att stärka sig i Irak och befästa kontrollen över gränsområdet mellan länderna. De hoppas kunna etablera baser på Irakiska sidan för att sedan lättare kunna transportera rebeller, mat och ammunition till kriget i Syrien.

Idag hälsas med rätta de kurdiska peshmergastyrkorna som befriare i bland annat Kirkuk.
Men det finns även ett utbrett missnöjet mot fattigdom och arbetslöshet även i den ”lugna” kurdiska delen som styrs av Barzani och PDK.
Långt ifrån alla kurderna är samlade bakom Barzani trots att hans ställning stärkts.
Vi ska inte glömma att PDK så sent som 2013 när striderna rasade i Rojava mellan YPG och ISIS/Al Nusra användes Peshmergas för att hindra kurder från västra Kurdistan att ta sig över gränsen och 2011 sändes samma styrkor på den egna befolkningen när de med bröd i händerna protestera mot prisökningarna.
KDP svarade då protesterna med hård repression. Två demonstranter dödades och 43 skadades.
I Suleymaniya sände PDK då 3000 peshmergas för att stoppa folkliga protester. KDP förbjöd även förstamajdemonstrationer samma år.

ISIS framväxt är ett hot mot hela regionen och avslöjar återkomsten av ett nytt inbördeskrig i Irak men också risken för ett regionalt krig. ISIS hämtar sitt stöd ur situationen med inbördeskrig och fattigdom i de sargade länderna.

Stora delar av den irakiska befolkningen lider under den situation som präglat landet sedan inbördeskrigets officiella slut. Fattigdom, arbetslöshet och svält breder ut sig trots landet naturrikedomar. Samtidigt befinner sig civilbefolkningen ofta klämd mellan statens väpnade styrkor som står på den sekteristiska shiamuslimska regeringens sida och de sunniislamister som försöker skaffa sig politiskt inflytande.

Vilka tillfälliga allianser som än sluts för att hindra ISIS framfart kommer de inte att minska risken för inbördeskrig eller ett regionalt krig, snarare tvärt om.
Bakom alla tal om antiterrorism och  demokrati ligger imperialistiska stormaktsintressen.

Iran meddelar sig vara beredd att gå in på Iraks sida. Det handlar dels om att skydda den Shiamuslimska regeringen som är Irans allierade, men också att försäkra sig om att kurderna inte stärker sina possitioner vilket Iran är rädd ska inspirera kurder i Iran.

USA säger att de ”inte utesluter något” och öppnar upp för användandet av drönarattacker som understöd till irakiska armén vilket skulle innebära död och förödelse även för civilbefolkningen.
Vad som sker i Irak idag är facit av USA-imperialismens invasion, krig och ockupation. Det är en acceleration mot sönderfall som nu sker.

Kampen mot islamisterna är nödvändig och kan enbart segra framgångsrikt genom att demokratisk förankra kampen med lokalbefolkningen i Irak och Kurdistan. Att ena befolkningen i gemensam kamp mot det sekteristiska sönderfall som växer fram kommer vara svårt men avgörande för att bekämpa ISIS men också för att bekämpa Malikiregeringen vars politik driver befolkning till de islamistiska terroristorganisationerna.

Situationen kan inte enbart lösas med militärt våld, utan måste kombineras med en politisk förändring. Det är den sociala situationen, tillsammans med den sekteristiska regeringens splittrande politik, som har skapat en situation som nu utnyttjas och ger näring till ISIS för att rekrytera och avancera på nya fronter.

Kurdernas rätt till en självständig stat stödjs av oss socialister. Men en självständig stat löser automatiskt inte befolkningens grundläggande  behov. Självständigheten skapar dock  förutsättningar för den.
Vad som krävs är även en politik som uppfyller de behov som finns för befolkningen – arbete, bostad, social rättvisa och säkerhet.
För detta krävs en politisk röst för arbetarklassen och de fattigas organisering för en socialistisk politik som genom nationalisering av oljan och expropiering av utländska företag under folkets demokratiska kontroll kan utrota fattigdomen, arbetslös­heten, bygga upp infrastrukturen och säkra fred och välstånd, i Irak och Kurdistan.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s