Protest mot ISIS för ett fritt Kurdistan

I lördags samlades 250 kurder och kurdvänner till manifestation på Gustav Adolfs torg mot ISIS terror för ett fritt och självständigt Kurdistan i fred och frihet. Med tal, dans och musik protesterade man inte bara mot ISIS terror utan man hyllade också den kurdiska framgångarna. Sella Mahmoud var konferencier och presenterade talarna.

sella

Bakgrunden till manifestationen är att islamistiska ISIS (Islamiska staten Irak och Syrien) tog kontrollen över Iraks näst största stad Mosul med två miljoner invånare, varav 38 procent av staden befolkas av kurder, den 11 juni. Sedan dess har de tagit över fler städer med terror, massavrättningar, tortyr och död som följd. Men när de gick in i de kurdiska delen och Kirkuk föll återtogs staden snabbt av kurdiska peshmergastyrkor som inte låtit ISIS komma in i Kurdistan.

– Idag hälsas med rätta de kurdiska peshmergastyrkorna och gerillan som befriare i bland annat Kirkuk, sa Kristofer Lundberg för Rättvisepartiet Socialisterna och fortsatte.

– Det står klart att Malikiregeringen har misslyckats med att erkänna kurdernas rättigheter och att kurdernas framflyttade ställningen nu skrämmer makthavare i hela världen. När peshmergastyrkorna och gerillan tog kontrollen i Kirkuk skakade marken under fötterna på makthavarna i Bagdad, Ankara, Teheran, Damaskus, London och Washington.

Talade gjorde också en rad kurdiska organisationer och partier samt Sara Lund Persson från Vänsterpartiet som talade personligt om hennes kontakt med Kurdistan genom en asylsökande flicka och hennes föräldrar. Socialdemokraterna som först meddelat att de skulle tala kom till manifestationen för att berätta att de inte hade mandat att tala på demonstrationen.

Manifestationen avslutades med att såväl dansgruppen Sköna Konster som publiken dansade traditionell kurdisk dans.

Som socialister stödjer Rättvisepartiet Socialisterna kurdernas rätt till självbestämmande och rätten till en egen stat, om man vill ha det. Kampen handlar dock om mer än självständighet, det handlar lika mycket om vem som ska kontrollera naturrikedomarna, om jordreform, modernisering av jordbruket, konfiskering av utländska bolags tillgångar, en planerad ekonomi efter befolkningens behov. Kampen för ett fritt och demokratiskt Kurdistan är således också är en kamp för ett socialistiskt Kurdistan.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s