Massiva protester i norra Kurdistan

Sedan mitten av maj har en våg av protester sköljt över norra Kurdistan. Kurder har blockerat vägarna i Diyarbakirprovinsen i protest mot turkiska regeringens upprättande av nya militära baser vilket kommer försvåra en fredlig lösning på den kurdiska frågan i Turkiet.

Lice

Över 340 nya turkiska militära baser byggdes under 2013 i den kurdiska regionen som nu uppgår till över 1300. Under 2014 har upprättandet av nya baser inte stannat av. Under juni har dagliga protester ägt rum i den kurdiska regionen. I Hakkari på gränsen mellan södra- och östra Kurdistan har tältläger upprättats. Trots turkiska specialstyrkornas upprepade attacker har motståndet inte kunnat brytas.

 

Sedan den första dagen av motstånd i Lice har vägen mellan Amed och Bingöl blockerats av ungdomar som grävt diken. Den turkiska militären har gång på gång försökt bryta blockaderna men misslyckats. Den 4 juni trappades konflikten upp då över tusen poliser och soldater attackerade demonstranter med tårgas och vattenkanoner, svaret blev att ungdomarna beväpnade sig med molotov cocktails och stenar.

Denna nya typ av motstånd har sedan dess spridit sig till fler provinser och fredliga protester har våldsamt attackerats av polis vilket lett till sammandrabbningar mellan polisens väpnade styrkor och obeväpnade demonstranter.

Den 8 juni attackerade turkiska soldater protesterande i Lice. Demonstranterna besvarade soldaternas attack även denna gång med molotov cocktails och stenar. Soldaterna öppnade eld och två demonstranter dödades.

”Spänningarna har ökat i Lice de senaste veckorna med anledning av det planerade bygget, som kurderna ser som ett hot mot fredsprocessen mellan regeringen och PKK-gerillan som inleddes 2012”, rapporterade Aftonbladet 2014 06 08.

Efter dödandet av två protesterande i Lice av turkiska soldater reser sig nu protester i Hakkari, Batman, Mersin, i Bismil och Silvan. Protester hålls även i İzmir, Adana, Mersin, Bitlis, Dersim, Siverek, Viranşehir, Cizre och İsanbul.

Morden på Ramazan Baran and Baki Akdemir har fått tiotusentals att gå ut på gatorna. Att Ramazan dessutom sköts i ryggen har väckt vrede i hela regionen. Direkt efter skotten blockerade den turkiska armén alla möjligheter att färdas till Lice och förbjöd journalister tillträde till regionen.

”Martyrer är odödliga” och ”leve kampen i Lice” skanderade hundratals demonstranter i Batman när de marscherade på initiativ BDP, HPD och sociala rörelser.

I städerna Bismil och Silvan i Amerprovinsen och i Akdenizdistriktet i Mersin gick butiksägare ut i strejk och stängde butiker i solidaritet med protesterna.

Kurdiska arbetarpartiets väpnade gren HPG “Centret för folkets commando försvar” meddelade att de som svar på Turkiets soldaters attack på befolkningen I Lice attackerat turkiska styrkor.

Ansvaret på en fortsatt våldsupptrappning ligger på Turkiet om de inte drar tillbaka sina väpnade styrkor.

Turkiets ökade militära närvaro i norra Kurdistan beror även på att Erdogan räds kurdernas framflyttade positioner i västra Kurdistan, sedan Rojava idag står under kurdiskt kontroll och styre.

Demonstranternas krav är att fredsprocessen ska kunna fortgå, men Turkiets ökade militära närvaro i den kurdiska regionen visar att de inte är intresserad av någon fredsprocess. Istället förbereder de för- och försöker på nytt provocera fram ett krig som de sedan kan använda som propaganda på hemmaplan där kritiken och protesterna mot Erdogan ökar bland såväl kurder som turkar.

Vapenvilan gör det svårare för den turkiska regeringen att slå splittring i befolkningen. Men regeringen har inte vidtagit något för att stärka kurdernas nationella rättigheter, vilket stadigt undergräver uppgörelsen med PKK.

Att Erdogan nu pressas av såväl korruptionsskandaler som torgockupationer och massiva arbetarstrejker gör att han nu vill rikta fokus åt annat håll, mot kurderna.

Det är arbetarkampen inne i Turkiet kombinerat med den kurdiska frihetskampen som kan tvinga Erdogan på fall.

Denna kamp måste även sammankopplas med kampen mot kapitalism för demokratisk socialism, i Turkiet och Kurdistan.

 

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.