Antirasistisk seger i Göteborg

Tusen antirasister slöt upp för att protestera mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när hans EU-valsturne anlände till Göteborg. Efter två timmars protest gav rasisterna upp, en besviken Jimmie Åkesson lämnar Götaplatsen, till folkets jubel och applåder, tätt följt av sina partifunktionärer.

image

– Så här är det alltid i Göteborg, kommenterar Jimmie Åkesson till GP.

Så snart det stod klart att SD skulle anlända till Göteborg började antirasister att mobilisera Studenter mot rasism, Ung vänster och ”vänd rasismen ryggen” mobiliserade på sina håll, alla till Götaplatsen.
Redan innan kl 11.00 hade torget börjat fyllas med antirasister, plakat och banderoller.
Sverigedemokraterna hade ett tält på torget där antirasisterna debatterade mot dem.

– Ni är inga sverigevänner, ni vill ställar svenskar mot varandra, beroende varifrån kam kommer, säger Rozbeh.

När Jimmie Åkesson anländer möts han av massiva burop och talkörer ”inga gator, inga torg, åt rasister i Göteborg” och ”Inga rasister på våra gator”.
Polisen slår snabbt en ring runt Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar för att beslagta dess megafon, medlemmar skyddar megafonbäraren som fortsätter ropa talkörer.
När polisen lyckas ta sig igenom medlemsleden så skickas megafonen runt vilket försvårar att den beslagtogs.
Talkörer fortsatte hela tiden ”Fuck SD ni kan dra, gatan tillhör oss idag”.

Efter 20 minuter från att Jimmie Åkesson anlänt börhar polisen bli otåliga, från sidan kör de in med tre polis bussar rakt in i demonstrationen, från andra sidan attackerar de genom att rida in med polis hästar rakt in i den fredliga demonstrationen.
Antirasisterna förblir diciplinerade och besvarar polisprovokationen med talkörer och armkrokkedjor.

Polisen blir allt våldsammare och rycker och sliter för att få loss antirasisterna som aldrig besvarar polisens våld.
Polisen backar med full fart in med en polisbil i demonstrationen, folk hoppar undan men en hinner inte med och körs på, han haltar sedan åt sidan.

I demonstrationen finns ungdomar, barnfamiljer, arbetare som tagit lunch och anställda på konserthuset som kommit ut. Polisen gör en ny framryckning, en polis rider omkull en barnvagn och en chockad mamma skäller på polisen som bara avancerar framåt, ”ta inte med dina barn på sånt här” är enda kommentaren.

En sambaorkester vänder sig mot polisens våld med att speka, dansa och sjunga ”den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”.
Polisen spärrar av Götaplatsen och flrsöker tömma den på folk. Men antirasisterna pressas tillbaka på ena sidan för att återta nästa. Inför nästa framryckning tömmer polisen först plstsen prån press och fotografer.

Fem till sex poliser ger sig på en och en, framförallt unga tjejer med invandrarbakgrund som förs undan och sätts på den regniga asfalten. Det är helt godtyckliga gripanden, vad som förenar dem är att de har invandrarbakgrund. Polisen är extremt hårdhönta när de förs bort och folk protesterar högljutt.
De slumpmässiga omhändertagandena kan inte ses som något annat än att polisen vill skrämma dem inför kommande demonstrationer och öka statestiken i gripanden. I takt med gripande sliter de sönde plakat och banderoller.

Trots polisens våld besvaras det aldrig av antirasisterna som höll sig diciplinerade och tryckte tillbaka polisen som fick upprätta en ny avspärrning, bit för bit tas Götaplatsen tillbaka. Klockan 13.00 ger SD upp. De plockar ihop sin fana, sitt tält och en besviken Jimmie Åkesson lämnar Götaplatsen med sänkt huvud utan att fått säga ett ord, partifunktionärerna lämnar därefter torget.
En antirasistidk seger som visar att Göteborg står upp mot rasism för solidaritet.

RS Göteborg

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.