Speak your mind festival i Angered

Speak your mind festivalen arrangerades för tredje året i rad, denna gång i Angered Centrum i den nya stadsdelsparken utanför Angered Arena. Festivalen visar tydligt att politisk hiphop är på frammarch.

image

Festivalen samlade några tusen besökare under dagen med dragplåster som Broklyns Talib Kweli.
Men mest folk drog den svenska hiphopeliten med grupper som Loop Troop, Kartellen och Labyrint, men även de lokala artisterna i Hammer Hill Click, Maktskiftet, Lani Mo och Vic Vem.

Kartellens spelning var en antirasistisk manifestation från början till slut ”fuck SD” inleder Sebbe Staxx och publiken svarar i kör ”fuck SD”.
Publiken var ett med Kartellen från början till slut.
Med en låt där de samplat Nationalteatern fick det hela en göteborsk känsla och hela publiken sjöng med i allsång ”om man är redan en gång straffad, är det lätt att man blir haffad”.
Aje är en man som hjälpte Sebbe Staxx ur droger och kriminalitet och han höll ett kort tal till publiken om att tro på sig själv och lämna kriminalitet bakom sig.
– Jag önskar mig en sommar i Göteborg utan skottlossningar, sa han till publikens jubel.
När Svarta duvor, vita liljor spelas lyfter hela Angered och gungar med.
Sebbe Staxx avslutar som han börjat ”så slänger vi upp ett stort fuck you till rasismen i detta land” och hela Angered sträcker upp sitt långfinger.
Sebbe Staxx säger sedan till Offensiv.
– Det var en mäktig känsla att så många människor, med så många olika nationaliteter samlades på en och samma plats och slog fast att var vi än kommer från är vi alla svenskar och vi bor alla i Sverige! Det var en dag jag kommer bära med mig i hjärtat så länge jag lever! Viva Angered.

När Hammer Hill Click gick upp på scenen var det ingen som kunde märka att det var tolv år sedan som de uppträdde tillsammans.
Deras publik var i alla åldrar allt från dagens unga till de som följde gruppen som unga under 90-talets början.
Att besktiva dem som lokala legender är ingen överdrift. Dessa 88 soldiers fick Angereds knutna nävar att gunga.

Att Angered älskar Maktskiftet kunde ses i att publiken tagit med sig egna skyltar som hyllning till gruppen.
Gruppen har sedan låten och musikvideon Tro, hopp och utanförskap släpptes gett en röst åt den frustration många unga i förorten känner.

image

Karwan Faraj från Maktskiftet beskriver själv bra för Offensiv känslan från scenen.
– Det är bland det bästa event som varit i Angered på många år. Jag älskar mångfalden i publiken. Extra stort är det för oss att uppträda på hemmaplan. När vi stod på scenen och tittade ned mot publikmassan möttes vi av ett hav av kärlek. Det var fullt av ungdomar från områdets lokala föreningar och kommunala verksamherer, säger Karwan.

Speak your mind festivalen hölls på första maj, arbetarklassens egen högtidsdag, lancerad av den socialistiska internationalen som en kampdag för 128 år sedan.
Detta var något poeten och rapparen Vic Vem tog tillvara på. Såväl hans låtar som mellansnack var en politisk slägga som måste fått det att vända sig i magen på festivalens finansiärer Göteborg Stad.

Vic Vem har på kort tid klättrat upp och placerat sig som en av de främsta poeterna och rapparna i landet med en kraftfull samhällskritik hämtad ur sin egen vardag.
Vic Vem tog varje chans han kunde till att föra ut ett budskap.
– Göteborgs lägg ned era vapen, stoppa våldet. Låt inte fler bröder dö.
Detta med anledning av att ytterligare en 19 årig man skjutits till döds i Biskopsgården tidigare samma morgon.

Och det var den nyheten som fick prägla medias förortsrapportering på första maj, inte de tusentals unga som med kärlek och glädje i possitiv anda samlades i Angered Centrum.
– Jag gissar att det beror på att det var folk från förorten som organiserade festivalen, i förorten dessutom, de vill inte förknippa oss med possitiva sammanhang, säger Karwan från Maktskiftet.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s