Tusentals på gatorna på 1 maj i Göteborg!

Förstamajfirandet i Göteborg visade som återigen på god stämning och kampvilja mot högerpolitiken, rasismen, sexismen och mot det kapitalistiska systemet på den utomparlamentariska vänsterns samling på Järntorget.

image

Där trängdes en rad organisationer med tält och informationsbord.
Helt klart har åtta år med Reinfeldt, debatten mot vinster i välfärden, nazistattackerna i Kärrtorp och Malmö ökat medvetenheten om behovet att inta gatorna.
Nytt för i år i Göteborg var Feministiskt Initiativs (F!) egna tåg efter tal på Järntorget.
– Den ökade feministiska debatten, de senaste sexistiska domarna och friandet av våldtäktsmän är något som fött en motreaktion och F! är de kunnat gå stärkt ur det, säger RS-medlemmen Irma Mahmutovic, aktiv i Vägra Kallas Hora-kampanjen.

F! och Vänsterpartiet (v) hade de klart största tågen i Göteborg med 3 000, respektive 6 000 deltagare.

”Minst folk var det i Socialdemokraternas tåg och på Götaplatsen var det ganska glest”, skriver Göteborgsposten.

På Vänsterns samling påbörjade man talen en dryg halvtimme för sent, då tåget inte ville ta slut, samtidigt som Sossarna började sina tal långt i förtid då alla kommit fram tidigare än beräknat.

Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg hade slagit på stort och täckte under dagen upp inte bara sin egen demonstration som gick från Järntorget till Brunnsparken och tälten på Järntorget utan också på Valand, Brunnsparken och Speak your mind festivalen i Angered.

På Järntorget hade Rättvisepartiet Socialisterna två välbesökta tält med politiskt material och Offensiv samt ett trettiotal medlemmar som sålde Offensiv.

I sitt tal på Järntorget sa Kristofer Lundberg, RS.
– Vi socialister är tydliga, vi säger att nu har borgarklassen festat färdigt på våra gemensamma tillgångar. Nu är det dags att vi tar tillbaka det som är vårt. Skattepengar ska gå till välfärd och inte till riskkapitalister, inte en krona avsedd till välfärd ska gå till vinster utan återinvesteras i verksamheten.

Totalt sålde kamraterna 303 Offensiv och politiskt material för 16 769 kronor i Göteborg under dagen.

image

– Vårt tåg blev mindre i år än tidigare år. Detta berodde delvis på att vi spridit ut vårt ingripande till att omfatta fyra platser men också att det är valår och att många då visade sitt missnöje mot regeringen genom att gå med Vänsterpartiet, säger Stefan Berg, ordförande RS Göteborg och fortsätter, – men vårt resultat på Offensiv och politiskt material visar att det var rätt att sprida ut oss över staden.

Johannes Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.