Mona Sahlin, sossarna och antirasismen

På 1 maj demonstrerade nazisterna ur Svenskarnas Parti på Jönköpings gator, en av talarna på motdemonstrationen var Mona Sahlin.

Ingen ifrågasätter Mona Sahlins personliga eller politiska avståndstagande mot rasism och nazism genom åren eller hennes framträdande under gårdagen.
Men värt att diskutera är ändå då ledande s-politiker under flera års tid, både hållit sig undan antirasistiska mobiliseringar samt fördömt de som aktivt stått upp mot dessa krafter.

Likt Stefan Löfven som i december besökte Kärrtorp, befann sig nu Mona Sahlin i Jönköping.
Det krävdes dock 10 000 ”attendings” på Facebook innan Löfven anmälde sitt deltagande och kommenterade händelserna i Kärrtorp.
Helt klart har rörelsen född efter Kärrtorp, breddandet efter Malmö, inte bara tvingat ut politikerna i frågan, utan också radikaliserat dem i deras retorik i vikten av att stoppa nazisterna och nu även Sverigedemokraterna.

Var har Mona Sahlin, Stefan Löfven och andra s-ledare varit under 2000-talets första år, under de nazistiska Salemmarscherna, nazisternas sedan 2005 nya högtidsdag 6 juni i och med omvandlandet av dagen till helgdag?

Nazisterna har länge kallats högerextremister. Rasisterna i Sverigedemokraterna har kallats för främlingsfientliga.
Med begreppet högerextremister, har man från såväl media som från sossarna och det övriga politiska etablissemanget lättare kunnat jämföra dessa med vad de kallar vänsterextremister, som syftar till den samlade  utomparlamentariska vänstern.

Man har skaffat sig alibi för sitt icke-deltagande i mobiliseringarna med argumentet att ”båda sidor är lika goda kolsupare”.

Protester mot Sverigedemokraterna har fördömts med det så missbrukade och innehållslösa citatet ” Jag gillar inte dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” 
Samtidigt som de menat att alla åsikter måste få plats i en demokrati, även de mest extrema.

Poängen är att nu då en rörelse växt fram som en reaktion, inte bara efter händelserna i Kärrtorp och Malmö, utan efter år av frustration där antirasister blivit attackerade från nazister,  polisen, media och det politiska etablissemanget, vill politiker som Mona Sahlin sola sig i glansen av denna rörelse.

I Aftonbladet kallas nu SvP vid dess rätta namn, nazister.
Sverigedemokraternas historiska koppling till nazismen nämns och demonstranterna som blockerar nazisternas marschväg gör nu helt rätt enligt Mona Sahlin, något vi tidigare inte kunnat läsa.

Att inget skulle ha ändrats sedan början av 2000-talet vore fel att säga, men nazisterna är lika våldsamma nu som då, de har gett sig på folk på öppen gata, de har försökt att döda folk och till och med lyckats, totalt åtta nazistiska mord 2000-2008.
Ändå är det nu de kliver fram och svaret vet vi alla är rörelsen.

Rättvisepartiet Socialisterna har länge pekat på att i spåret av kris och högerpolitik växer högerpopulistiska rasistiska partier sig starkare.
De mer extrema nazistiska organisationerna hämtar sitt självförtroende i skuggan av de ovan nämndas framgångar och våldet ökar.

Ett hårdare klimat runt om i Europa med ultranationalistiska och fascistiska framgångar som följd har också sporrat nazisterna i Sverige.

Nazisterna i Sverige befinner sig dock i kris, av de tre sedan tidigare ”starkast” etablerade organisationerna, finns bara SvP och smr (svenska motståndsrörelsen) kvar, sedan Nationaldemokraterna  gått under och deklarerat sin upplösning.
Konkurrensen om nyrekryteringar gör dem ändå väldigt farliga, då de båda vill framställa sig själva som mest radikal eller bästa ”försvarare” av nationen.

Hotet från nazisterna skall varken överskattas eller underskattas, man ska vara medveten om att det finns ett hot.

De är våldsamma, de har haft åratal att bygga upp sitt självförtroende.
Först under flera års tid i skydd av mörkret i Salem, därefter under enormt polisbeskydd under 6 juni, samtidigt som de fått träna i sina försök att hitta nya högtidsdagar och sen efter åtta år av högerpolitik och SD:s intåg i riksdagen.

Mona Sahlin, Stefan Löfven  och andra toppolitiker är självklart välkomna in i den antirasistiska och antinazistiska rörelsen men låt då syftet vara att sätta stopp för deras våldsideologi, inte att kväva, bromsa upp eller avpolitisera den framväxande rörelsen vi ser.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s