Vinsten går först hos Graflunds

Karim Al-Najjar bjuder in Offensivs skribenter till hans lägenhet på Bredfjällsgatan och utbrister direkt. ”Jag är så trött på att felanmäla när inget händer.” I lägenheten saknas fläkt, det kommer ut kryp ur golvet, fuktskador, och rost. Det är bara några av problemen som tagits upp till Graflunds men aldrig åtgärdats.

image

– Jag har bott på Bredfjäll i 16 år varav 12 år i den här lägenheten och under den här tiden har det bara gått nedåt. Enda gångerna de gjort något i lägenheterna är när bolagen kunnat höja hyran, oavsett om det varit tidigare ägaren Newsec eller nuvuarande Graflunds, berättar Karim.

I köket finns det en helt ny spishäll som skär sig mot att det saknas en köksfläkt, trasiga lister, kylskåpets gummilister är slitna och fläckar efter os på taket. Oset luktar i lägenheten.

– De bytte ut spisen och höjde hyran med 35 kronor, men resten är skandalöst. De kom och lämnade stänger till kylskåpet när vi klagade på att kylskåpets stänger var rostiga och de vi fick var smutsiga och för stora för att få plats.

I vardagsrummet och i hallen är golvet fuktskadat och buktar ut.

image

– Det kommer ut kryp ur hålen i golvet, berättar Karim och pekar på skadorna i vardagsrummet. Här i hallen har det varit vatten som skadat väggen och golvet och jag tvingades själv att laga väggen då vattnet läckte ut.

Husesynen från rum till rum avslöjade även trasiga lister, sprucket trä och sladdar som hängde löst. Badrummet som var slitet hade rostiga fläckar på skåpen och i badkaret.

– Det är jättefarligt, barnen kan ju skära sig på det där, berättar Karim, Graflunds gör så här bara för att tjäna pengar, det är ju privat.

Mycket riktigt är det så. 2012 redovisade Graflunds samtliga bolag en vinst på 162 miljoner kronor och samtidigt tvingas de boende bo i eftersatta lägenheter som de förvaltar. Rättvisepartiet Socialisterna kräver en omedelbar upprustning av lägenheterna efter behov och utan hyreshöjningar. Visar sig Graflunds oförmögna att göra detta då behövs det kamp och protester för att tvångsförvalta lägenheterna och sätta de under samhällets demokratiska kontroll.

Amer Mohammed Ali
Foto: Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.