Studenternas hus blev etablissemangets hus

När studentorganisationen PoliForum bjöd in till politisk debatt på Göteborgs Universitet samlades en demonstration mot att Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) var en av de inbjudna.

SDU universitetet

Utanför Studenternas Hus i Göteborg samlades upp mot 200 personer, främst studenter, torsdagen den 24 april för att demonstrera mot SDU och deras inbjudan till debatten som skulle hållas samma tid, dag och plats. Deltagare visade sitt motstånd mot inbjudan då rasism och Sverigedemokraterna legitimeras samtidigt som universitetet blir en otrygg plats för många studenter som blir attackerade av SDs politik.

Demonstrationen började med två talare. Första talaren var Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna (RS):

– Förutom att bekämpa Sverigedemokraterna behöver vi ta kamp mot de andra högerpartier som även de är med i debatten. De andra riksdagspartierna som kommer att debattera med SD, är de som genom deras nedskärningspolitik och attacker på våra arbetsvillkor och rätten till bostäder har sett till att SD nu sitter i riksdagen.

Den andra talaren var Edda Manga, universitetsanställd. Hon talade om hur universitetet är en plats för kritiskt tänkande och ifrågasättande av den nuvarande maktordningen, och att rasism inte hör dit. Efter talen började demonstranterna gå mot ingången till Studenternas Hus och in i debatten, men blev stoppade av polis och representanter från PoliForum då biljetter krävdes in. Studenternas Hus blev istället etablissemangets hus där rasism fick utrymme till allt större legitimitet. Istället fortsatte demonstrationen i en timme till utanför byggnaden där talkörer ropades.

Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till studenters kamp mot rasism på sina skolor. Nästa steg behöver vara en bredare organisering bland studenter mot rasism, sexism, homofobi, all form av förtryck, men även ta kampen mot högerpolitiken och dess ständiga attacker på studenters villkor som rätten till en bostad och bra inkomst. Det är genom högerns försämringar och bristen på ett politiskt och kämpande alternativ till vänster som Sverigedemokraterna har kunnat växa. Detta alternativ behöver studenter vara med och bygga.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.