Vad händer med Angereds bad och gym efter valet?

För sex månader sedan var Hammarbadet i nordöstra Göteborg hotat av nedläggning. Rannebergsbadet var redan stängt efter politiska beslut fattade i nära inpå hemlighet. Men kamp och protester förändrade allt.

IMG_2360

Rättvisepartiet Socialisterna och dess medlemmar samlade snabbt till protester, besökte arbetsplatserna, samlade namn på protestlistor och sammankallade till stora möten som samlade över 100 personer vid tre tillfällen. På möten och demonstrationer talade såväl RS medlemmar som badpersonal, simlärare, bad- och gymgäster.
Den rödgröna majoriteten var pressad, först att backa blev Vänsterpartiet och därefter även Socialdemokraterna. Baden var räddade – men bara tillfälligt.

Tre dagar efter att beslutet presenterades i oktober 2013 hölls istället den första gratis simlektionen med projektet Rätt att simma. Sedan dess hänger en gång i veckan en röd banderoll med texten Simkunnighet ska inte vara en klassfråga på väggen i Hammarbadet och i bassängen övar 20 barn mellan 6 och 9 år.

Initiativtagarna är Kristofer Lundberg och Caroline Holmgren, båda medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och utbildade simlärare. Simskolan är gratis för deltagarna. Rätt att simma ansökte om projektpengar hos Hyresgästföreningen som beviljade kostnader för lokalhyran och själva arbetet utförs ideellt av de båda.

– Första terminen lärde sig fyra barn att simma, under den andra terminen som nu pågår har redan ytterligare fyra klarat simprovet 200 meter bröstsim och 50 meter ryggsim vilket är gränsen för att räknas som simkunnig, säger Kristofer Lundberg.

– Rätt att simma har beviljats pengar för lokalhyra under tre terminer, fram till i juli, men vår förhoppning är att kunna fortsätta, säger Caroline Holmgren.

– Trycket på simskolan är stort, omkring 30 barn står idag i kö för att få plats, berättar Kristofer Lundberg.

Projektet har fått stor uppmärksamhet. Göteborgs Posten hade en helsidesartikel, Tidningen Nordost hade tre sidor, Hem & Hyra hade ett dubbeluppslag likaså tidningen Badmästaren.

IMG_2126

– Vi tog initiativet till gratis simskola för att få upp simkunnigheten i området. Jag bor själv i Hammarkullen och ville göra något åt simkunnigheten efter de rapporter som avslöjar att det bara är två av tio som lär sig simma i Angered, säger Kristofer Lundberg till tidningen Badmästaren.

I höst hotas simskolan i Hammarkullen, inte främst för att finansiering för lokalhyra saknas utan för att den styrande rödgröna majoriteten bara tillfälligt sköt på beslutet om nedläggning och att Hammarbadets hela existens på nytt hotas efter valet.

– I september kommer en ny utredning om Hammarbadet och Rannebergsbadets framtid, säger Tania Machicado, badvärd på Rannebergsbadet.

Det är uppenbart att de styrande partierna inte ville driva igenom en nedläggning innan valet.

– Statistik avslöjar att såväl simkunnigheten som hälsotalet är lägre i Göteborgs nordöstra stadsdelar än i andra stadsdelar, skulle de då lägga ned två simhallar med gym efter valet vore det förödande för simkunnigheten och friskvården. Det skulle innebära minskad bassängyta och därmed minskad bassängtid, minskad gymyta och därmed minskat friskvårdsutbud, samt ökad arbetsbelastning på redan hårt pressad personal på kvarvarande anläggning, säger Johannes Lundberg,  badvärd och förtroendevald inom Kommunal på Angered Arena.

– Bland oss anställda vid Angereds tre badhus med gym är vi eniga. Nordost behöver dessa samlingsplatser, säger Joel Eriksson, badvärd Angered Arena.

– Många trodde inte att protester lönar sig men i oktober visade protesterna att vi tillsammans stoppade nedläggning av Hammarbadet och Rannebergsbadet säger, badvärd på Hammarbadet.

Amer Mohammed Ali

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s