Sex timmars arbetsdag för alla

Den rödgröna majoriteten i Göteborg har beslutat att på prov införa sex timmars arbetsdag på ett fåtal kommunala arbetsplatser. Den borgerliga oppositionen kallar förslaget populism och tillsammans med media har man svarat med ett indignerat ramaskri.

I GP:s ledarkrönika den 14 april skriver Malin Lernfelt ner Göteborgs politiska majoritet bredvid en artikel som sågar Miljöpartiets arbetstidslinje vid fotknölarna. På Debattsidan kan man läsa en artikel av sjuksköterskan Mariette Risberg, som på några dagar blivit de borgerliga partiernas expertkommentator i kampen mot arbetstidssänkningar. Hon beskriver förslaget som en utopi och har själv beräknat att det kommer att kosta 28 miljoner kronor per år att bedriva projektet på fem äldreboenden. Att Risberg är medlem i Moderaterna framgår inte av debattartikeln, det får man veta i hennes chatt-duell med Mats Pilhem, kommunalråd för Vänsterpartiet, under eftermiddagen den 14 april.

Förslaget om att genomföra ett försök med arbetstidsförkortning klubbades igenom av Kommunstyrelsen den 9 april, efter ett förslag från de rödgröna. Efter beslutet ska stadsledningskontoret göra en projektbeskrivning som i detalj beskriver hur det ska genomföras, och på vilka arbetsplatser. Avsikten är att man vill utreda huruvida en arbetstidsförkortning leder till fler jobb och bättre psykisk och fysisk hälsa hos arbetsstyrkan. Mats Pilhem lyfter fram att en arbetstidsförkortning är nödvändig för att få bättre arbetsförhållanden i kommunen.

Ett exempel på lyckat genomförande av sex timmars arbetsdag är på Toyota Center i Mölndal som kunnat visa på ökande vinster år efter år, och en över fördubblad personalstyrka. Högern säger att man inte kan jämföra produktionsindustrin med omsorgen och bortser från de vinster i form av färre sjukskrivningar och fall av utbrändhet, samt mindre stress som förändringen resulterat i.

Kritiken från borgarna formuleras genom Maria Rydén (M), som säger att eftersom projektet ska finansieras med befintliga medel så riskerar den att leda till sämre bemanning på äldreboendena. Pilhem säger att eventuella merkostnader ska täckas upp av medel från personalutskottets budget.

I Aftonbladets debattprogram 20 minuter på nätet säger Jessica Polfjärd, ledamot i (M):s arbetsutskott, att arbetstidsförkortningen är ”en satsning på deltid” och en kvinnofälla. Som om M nånsin försvarat fackliga rättigheter så lyfter hon fram en eventuell arbetstidsförkortning som något som skulle försvaga kollektivavtalen.

En arbetstidsförkortning vore naturligtvis en progressiv reform som skulle kunna gynna arbetarklassen, både ekonomiskt och i form av bättre hälsa. Den skulle kunna bidra till möjligheter att engagera sig politiskt i samhället eller kunna ge mer tid till en meningsfull fritid. Men för att ha dessa effekter måste den genomföras korrekt, och man måste förbereda ett politiskt försvar mot borgarna, som nu riskerar att plocka enkla poäng med anklagelser om populism och oansvarig ekonomisk politik.

Mariette Risberg skriver i sin debattartikel att många av Göteborgs stadsdelar redan redovisar minusresultat. ”Om det finns pengar till detta: Varför har man inte satsat pengar inom vård och omsorg tidigare?” Frågan blir svår för den rödgröna majoriteten att besvara eftersom de är skyldiga till enorma nedskärningar på Göteborgs välfärd.

I P4 Debatt framhåller Maria Rydén att den rödgröna majoriteten skurit ned 300 miljoner på Göteborgs äldreomsorg utan att besvaras av Mats Pilhem som istället går vidare och redovisar att Försäkringskassans kostnader minskat vid arbetstidsförkortningar. Han pratar om att sex timmars arbetsdag på sikt kommer att skapa mer jobb, men förklarar inte hur eftersom projektet ska finansieras med befintliga medel.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer kravet på arbetstidsförkortning, och menar att det måste kombineras med satsningar på fler arbeten. Att lika många anställda på kortare tid ska sköta samma arbete är inte hållbart, och därför måste det kombineras med satsningar på fler jobb. Av samma anledning som att Kommunal 2003 slopade sitt krav på en likadan arbetstidsförkortning så riskerar därför de rödgrönas projekt att bli ett vapen i händerna på borgarna för att slå mot alla reformer som gynnar arbetare. Kommunals förbundsledning motiverade då sitt beslut med att medlemmarna inte såg det om en lika viktig fråga längre, utan prioriterade istället högre lön och rätten till heltid. Naturligtvis hör dessa frågor ihop och kan drivas sida vid sida. RS menar att arbetstidsförkortningen borde omfatta alla kommunala arbetsplatser och varnar för att utspelet är valfläsk, som kan komma att dras tillbaka om det skulle anklagas för att ”vara misslyckat”.

Kampen för bättre villkor måste drivas underifrån och innefatta allt från rätten till kollektivavtal och trygga jobb, till krav på ett arbete åt alla och en lön att leva på. Med en förkortad arbetstid, förenad med satsningar på fler jobb skulle arbetslösheten minska och arbetsmiljön skulle förbättras och kvaliteten öka inom den offentliga sektorn. Pressen måste upprätthållas även efter valet för att politikerna inte ska vända i frågan.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s