12 000 kronor till Rojavas folk

I lördags samlades ett hundratal personer i Hammarkullens Folkets hus för att samla in pengar till Rojavas folk. En solidaritetskväll med mat, dans och levande musik.

imageKvällens konferencier och huvudtalare Hana Gilani från arrangörerna Rojavas vänner höll ett kraftfullt tal.

– Vi har samlats här i en tid, då vårt plågade hemland för första gången på flera decennier, firar en vår som bringar mer än Newroz, som lovar mer än sommar, som doftar ljuvare än blommor. I västra Kurdistan, Rojava, blåser den kurdiska vårvinden, med löfte om frihet.

– I den del av Kurdistan vars invånare varit bestulna på dem mest grundläggande friheterna, vars själva identitet ifrågasatts och vars medborgerliga rättigheter fråntagits dem. I detta Rojava utfärdar nu kurdiska myndigheter personbevis, kurdiska skolor öppnar i rask takt och påbud har utfärdats för alla lärare att även sinsemellan kommunicera på kurdiska.

– Om vi lyckas befästa denna frihet på marken och cementera den juridiskt och politiskt rubbas maktbalansen i Mellanöstern.

– Lyckas vi med detta kan varken de fientligt inställda regimerna i området eller världens stormakter längre blunda för vår existens. Ingen kan längre neka oss vår rätt till självbestämmande och frihet.

– Det är just därför den sunnitiska terrorgruppen Al-Qaida, de sunnitiska regimerna i Turkiet och arabvärlden, de shiamuslimska regimerna i Syrien och Iran, alla annars edsvurna fiender i allt annat, enats i vilja och handling för att kväva Rojavas frihet i dess linda, sa Hana.

Flera medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna fanns på plats under kvällen.

image

Kristofer Lundberg var den andra av två talare:

– Det värsta striderna pågår inte längre men prövningarna är långt ifrån över. Rojavas invånare står inför den svåra uppgiften att återuppbygga västra Kurdistan, samtidigt som de vunna områdena måste säkras och försvaras från angrepp.

– Att återuppbygga ett land från grunden mitt under brinnande inbördeskrig är inte en lätt uppgift och behöver därför vårt stöd.
Att återuppbygga landet handlar inte bara om att bygga hus eller infrastruktur, utan att återuppbygga samhället, värdigheten och livet.
Att garantera demokratiska rättigheter som vunnit genom befriade områden.

– Rojava måste bygga ett nytt samhälle där demokrati respekteras, social rättvisa råder och  minoriteters rättigheter försvaras och respekteras och där oljeinkomsterna kontrolleras demokratiskt och kommer folket till del, sa Kristofer Lundberg.

Festen samlade in omkring 20 000 kronor vilket ger en vinst på 12 000 kronor som oavkortat går till Rojavas folk.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.