Rektorer tvingas bryta mot skollagen – slutar i protest

Efter att föräldranätverket i Majorna-Linné samlat till stormöte den 18 februari har arbetet fortsatt, med politikermöten och diskussioner mellan föräldrarna. Tre rektorer har också sagt upp sig från sina tjänster i stadsdelen.

Det är rektorerna på Nordhemsskolan, Oscar Fredriksskolan och Karl Johansskolan som slutat och alla har lämnat sina poster med samma motivation.

– Om de ska uppfylla skollagen så måste de bryta mot budgeten och då begår de tjänstefel. Följer det budgeten bryter de mot skollagen, säger Mats Hagervik som representerat Majorna-Linnés Föräldanätverk på flera möten med politikerna.

– En av rektorerna, Kerstin Karlsson som är rektor på Kungsladugårdsskolan, konstaterade att hon bröt mot skollagen 10-15 gånger i veckan, och det är naturligtvis ohållbart.

Päivi Oliv, tidigare rektor på Nordhemsskolan, hade gjort en riskbedömning tillsammans med fackförbunden och skyddsombudet, och kunde konstatera att hon inte kunde garantera elevernas säkerhet under rådande omständigheter. När Kerstin Karlsson, rektor på Kungsladugårdsskolan, framförde liknande problematik till politikerna på ett möte den 1 april reagerade dem med förvåning. På mötet deltog bland annat Anna Johansson (S) och Helen Odenljung (FP).

– Detta är märkligt eftersom detta är allmänt känt. Personal, fackförbund och Skolinspektionen har påtalat detta och det har skrivits om det i tidningarna, säger Mats. Politikerna ger oss inget annat än ickesvar och leder diskussionen i en annan riktning. De skyller ifrån sig nedåt i organisationen och påstår att det är Stadsdelsförvaltningen som inte kan hushålla med pengarna.

Arbetet fortsätter nu med fler diskussioner. Målet är att framförallt med samtal pressa politikerna på riktiga svar.

– Vi kan komma med förslag till politikerna och de kan gärna ta åt sig äran för dem. Vi ser ingen prestige i det, vi gör det här för barnens skull, säger Mats.

Skolornas situation är liknande i de flesta av Göteborgs stadsdelar. Rättvisepartiet Socialisterna menar att det är genom en sammanlänkad kamp mellan de olika föräldra- och lärarnätverk som uppstått under de gångna årens kamp som framgång kan nås. Den gemensamma styrkan måste visas genom protester mot nedskärningarna, omorganiseringarna och friskoleeländet, som dränerar den kommunala skolan på resurser.

Göteborgs stad har gjort stora vinster de senaste åren, 2013 närmare 900 miljoner kronor. Ett nödvändigt politiskt krav är att dessa pengar ska användas för en upprustning och en återställning av de nedskärningar som den rödgröna majoriteten gjort sig skyldig till, framförallt inom skolan men också vården och äldreomsorgen. För att kunna genomföra detta krävs demokratiskt förankrad kamp ute på arbetsplatserna, kopplade till varandra genom ett stadstäckande nätverk. Stadsdelarnas kämpande föräldrar får inte acceptera att ställas mot varandra, lika lite som olika yrkesgrupper får göra det.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.