150 samlades mot vinster i välfärden

Idag bjöd Folkkampanj för Gemensam Välfärd Göteborg in till möte på Folkets Hus på Järntorget. Drygt 150 personer kom för att delta och lyssna på föreläsarna.

Först ut var Sven-Eric Liedman som berättade om nyliberalismen och dess effekter på offentlig sektor. Efter honom tog läkaren Maria Sundvall vid. Maria har varit aktiv mot vinster i välfärden under flera år, och förutom att dela med sig av fördjupande fakta om vården berättade hon om kampen. Hon tog upp om fackförbundens kapitulation inför politikernas agenda, och pekade ut reträtten kring individuella löner som en viktig faktor och påtalade att det är gräsrotsrörelsernas uppgift att driva frågan om en vinstfri välfärd, eftersom ingen organisation gör det.

Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna kom in i diskussionen efter föredragen:

– Folkkampanjen måste ut på arbetsplatserna! Det var på grund av bristen på facklig opposition som nätverket Välfärd utan Vinst startade för flera år sedan, och nu har man gått vidare och grundat Folkkampanjen. Pressen underifrån måste rikta sig mot fackföreningarna också och vi får inte vara rädda för att ställa politiska krav och kräva kamp för en upprustning av den offentliga sektorn.

Efter diskussionen berättades det att Transports Avdelning 3 i Göteborg anslutit sig till Folkkampanjen, en nyhet som möttes av applåder av deltagarna. Nu fortsätter arbetet med sikte på den rikstäckande protestdagen den 10 maj. Folkkampanjen i Göteborg samlar då till ett möte på Gustaf Adolfs torg.

Emma Öman

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.