Slopade subventioner en klassfråga

Nya riktlinjer från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genomförts som innebär att de flesta preventivmedel inte längre ingår i högkostnadsskyddet. Detta attackerar fattiga och utsatta unga kvinnor och försämrar deras välmående och ökar antalet oönskade aborter.

När p-pillersubventionen infördes 1998 fick den ett enormt genomslag och användningen ökade med 30 procent under det första året, samtidigt som antalet tonårsaborter minskade i samma takt. Men 16 år senare har det ekonomiska intresset gått före människovärdet.

Flera landsting håller nu på att se över sina regler för p-piller. Detta efter att SKL den 1 mars i år genomförde gemensamma riktlinjer för alla landsting, gällande subventioner för preventivmedel. Åldersgränsen har höjts till 25 år och årskostnaden ska som mest vara 100 kronor. Men detta innebär också att utbudet av subventionerade p-piller har minskat avsevärt och priserna ökat markant.

Detta är en direkt följd av klassamhällets sura uppstötningar och drabbar unga och utsatta kvinnor. Flera av de mest populära preparaten kommer inte längre att ingå i subventionerna, vilket gör att alternativet för unga kvinnor blir att de får byta till något sämre som påverkar deras psykiska och/eller fysiska välmående. Eller att inte skydda sig alls.

Det är däremot upp till varje landsting att besluta om hur de vill göra men i Västra Götaland har de valt att följa riktlinjerna till punkt och pricka. I Göteborg är barnmorskor förtvivlade över att inte kunna erbjuda rätt preventivmedel.

– Det är ett orättvist system som påverkar kvinnors val av preventivmedel, berättar Ingela Lindh, verksamhetschef på Närhälsan i Biskopsgården och Västra Göteborg.
Hon är också forskare inom preventivmedel på Sahlgrenska Universitetssjukhus och menar att möjligheterna att påverka besluten är minimala, eftersom apoteken inte lämnar ut till annat pris än det som lagen säger. Både barnmorskeförbundet och barnmorskemottagningar i Västra Götaland sätter sig emot de beslut som fattas och menar att det är ett fullständigt ojämlikt system.

Barnmorskor har gått från ett brett spektrum av preventivmedel till att bara kunna erbjuda en handfull olika till sin målgrupp. Nu kan de bara erbjuda några sorters p-piller, en p-spruta, en spiral och en p-stav. Det har framtagits en ny mindre och lättare spiral med mindre hormoner, särskilt anpassad för unga tjejer, men som inte ingår i högkostnadsskyddet. Det innebär att den, tillsammans med andra preventivmedel, kostar mellan 300-1300 kr per år för de som behöver andra preparat än vad som erbjuds med rabatterat pris. En helt oöverkomlig summa för den som är ung och saknar inkomst eller lever på studiemedel. Många unga kvinnor pratar inte om sitt sexualliv hemma och har kanske inte heller föräldrar som kan bistå med pengar, vilket gör att de antingen använder preventivmedel som inte är bra för deras kroppar eller så låter de bli att skydda sig.

Många unga kvinnor lider av enorma humörsvängningar och blödningar och för dem finns det knappt några alternativ att välja mellan längre. Även minipiller, som används av tjejer som inte bör äta östrogen på grund av ärftlighet av blodproppar inom familjen, har tagits ur sortimentet.

– De som har råd kan välja, men de som inte har råd bli förpassade till det som finns att tillgå, säger Ingela Lindh. Får de inte den hjälp som de behöver kan det leda till ofrivilliga och oplanerade graviditeter. Vi måste successivt jobba med våra politiker och få de att förstå att det inte är alla kvinnors val att betala för det preventivmedel som passar. Vi har redan höga abortsiffror och vi vill inte öka dem ännu mer på grund av tillgången av rätt preventivmedel.

I Stockholm har de valt att låta den nya hormonspiralen ingå i de subventionerade alternativen av anledningen att det är ett orimligt pris för unga kvinnor att behöva betala. I Norrbotten har politikerna beslutat att inte följa de riktlinjer som SKL har satt upp. De beslutade redan för två år sedan att alla p-medel skulle ingå i subventionen och dessutom vara helt gratis. Ett av skälen var att man ville få ner antalet tonårsaborter. En uppföljning visar att antalet gick ned med sju procent på ett år. Norrbotten poängterar därmed att det är tydligt att kostnader för preventivmedel och mensskydd är en klassfråga och drabbar hälften av jordens befolkning men som samhället med ytterst begränsade medel tar ansvar för. Att må bra eller dåligt ska inte vara en ekonomisk fråga.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver gratis preventivmedel för alla, mer resurser till ungdomsmottagningar, ett stopp på privatiseringar och nedskärningar – för en välfärd åt alla.

Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s