Byggnads varsel: ”Alla strider som kan förbättra situationen är viktiga”

Den 1 april träder Byggnads varsel i kraft, om man inte nått en överenskommelse om huvudentreprenörsansvar med arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier. Redan har media och näringsliv försökt skapa krigsrubriker om att varslet skulle vara ”olagligt och oansvarigt”. Offensiv har varit ute på byggarbetsplatser i Göteborg för att lyssna till vad arbetarna tycker.

bygg

– Jag kan säga att det är stor skillnad på arbetsplatserna, säger Peter Olsson som jobbar på ett lägenhetsbygge i Kviberg.

– Jag jobbade på Friggagatan och där var det massa underleverantörer och ingen ordning alls. Det ser man ju på resultatet också, fastigheterna där är katastrof.

Bygget på Friggagatan började 2010 och två år senare kunde man avslöja att det i princip varit ett hafsverk. GP konstaterade i en artikelserie 2012 att ”Byggnadsarbetare, besiktningsmän och byggherrar verkar faktiskt ganska överens om att det handlar om för kort om tid, för komplexa byggen som byggs upp med allt för många underleverantörer och underleverantörer till underleverantörer.” På Friggagatan var ett femtiotal entreprenörer inblandade och det utgör ett tydligt exempel på varför Byggnads nu varslat om konflikt.

Stefan Jönsson är elektriker och jobbar på bygget vid Skånegatan.

Stefan Jönsson

– Vi ser ju en stor oordning när arbetsgivarna anlitar oförsäkrad och billig arbetskraft, ofta från övriga Europa. Kvaliteten blir sämre när ingen tar ansvar, och kvalitet måste få kosta med riktiga avtal och försäkringar, säger han.

Stefan är medlem i Svenska Elektrikerförbundet, som via samverkansförbundet 6F uttalat sitt stöd för Byggnads varsel.

– Att arbetsgivarna ställer grupp mot grupp är som två steg tillbaka, då kan det bli som på 1920-talet, säger Stefan och syftar på att Sveriges Byggindustrier i uttalanden jämfört byggarbetares löner med sjuksköterskornas.

– Elektrikerna brukar omtalas som Sveriges fransmän, så det är klart att vi stödjer Byggnads. Alla strider som kan förbättra situationen är viktiga.

Fler fackförbund borde följa Kommunals och 6F:s exempel och ge stöd till varslet, samt förbereda sympatiåtgärder om konflikten bryter ut. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger sitt fulla stöd till Byggnads varsel och de krav som ställs.

Intervju: Stefan Berg Foto: Elias Theodorsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s