Internationellt perspektiv på årets demonstration

Rekordmånga människor lockades ut ur stugorna för att inta gatorna och delta i firandet av Internationella kvinnodagen i Göteborg i lördags. Slagord som ”krossa sexismen” skanderade längs med Avenyn och en demonstration med 5 000 personer formade ett till synes ändlöst tåg för kvinnors rättigheter.

IMG_0443

Det var årets första vårdag och solen hade dagen till ära letat sig fram. Redan en halvtimme innan utsatt samlingstid började folk att strömma in på Gustaf Adolfs torg. Då var Rättvisepartiet Socialisterna redan på plats och lyfte kampen mot mäns våld mot kvinnor, detta som en del av vår kampanj Feministisk Offensiv för att uppmärksamma det strukturella våld som kvinnor dagligen möts av i samhället, genom nedskärningar och privatiseringar och efter de senaste friande våldtäktsdomarna som fått tusentals att ge sig ut på gatorna i protest.

Simone Hellrand, 17 och Isabella Tanevski, 17, är två tjejer som ser deltagandet på demonstrationen som en självklarhet:

IMG_0435

– Vi är här för att vi fortfarande behöver kräva kvinnors lika rättigheter och rätt till sina egna kroppar. Det finns miljarder anledningar till att vara här idag, sade Simone och Isabella höll med:

– Det finns ett strukturellt våld mot kvinnor i hela världen, men ingen medvetenhet. Man måste tänka utanför sin egen situation.

För att ta en aktiv kamp mot kvinnoförtrycket håller de just nu på att starta upp en feministisk förening på sin egen skola, Polhemsgymnasiet.

Fatima Syed, 20, ser 8 mars som den viktigaste dagen på året. Det är också ett tillfälle att se att vi inte står ensamma i kampen, utan att vi är fler som kämpar för samma sak.

– Kamp för lika lön för lika arbete är den viktigaste frågan att uppmärksamma nu, det handlar om mänskliga rättigheter, berättade hon.

IMG_0432

Fatima Syed och hennes vänner Dylan Kaya, 20, Natasha Azarmi, 20, och Fanny Forsman, 21, är helt överens om att kampen för krossa den typiska kvinnorollen för att vi ska bli sedda på samma sätt och få samma förutsättningar som männen är ett måste.

Bakom 8 mars-kommitténs banderoll ”Hållbart arbetsliv för världens kvinnor” slöt sedan 5 000 personer upp för att tåga längs med hela Avenyn med avslut på Götaplatsen. Det är positivt att se att det finns ett internationellt perspektiv och en vilja att göra kampen för kvinnors rättigheter till en global fråga. Men för RS är det också viktigt att poängtera att det inte handlar om att gå ut och kräva lika lön för lika arbete en gång per år, utan att det är ett arbete som måste göras även de resterande 364 dagarna på året. 8 mars är en dag då vi gör människor och makthavare extra uppmärksamma på våra krav men det är också en plattform att knyta nya kontakter för att forma en bred kvinnorörelse som kan utmana och krossa klassamhällets patriarkala könsmaktsordning.

IMG_0484

Inför 8 mars-demonstrationen hölls även en debatt och ett diskussionsforum på Trappan i Göteborg, där vår medlem Minela Mahmutovic var med i panelen. Hon pratade bland annat om hur nyliberalismens nedskärningar och privatiseringar präglar världen, att det var socialdemokratin som under 1990-talet stal 200 000 välfärdsjobb från arbetarna. Hon tog också upp den situation som Grekland nu har hamnat i på grund av de ökade klassklyftorna, att de tappat hoppet om en fortsatt kamp och bara kämpar för att sin överlevnad. Där har andelen självmord hos kvinnor drastiskt skjutit i höjden. Hon nämnde textilarbetarstrejken i Kambodja som ett exempel på hur vi måste föra kampen vidare i Sverige. Minela sa också att i slutändan handlar det om var den ekonomiska och politiska makten ligger och att hon har mer gemensamt med en manlig kollega än Angela Merkel eller Annie Lööf, att våra rättigheter aldrig är bestående vilket vi kan se i att aborträtten attackeras, arbetsvillkor som har vunnits attackeras och slås tillbaka om vi inte ifrågasätter var makten ligger.

Under Internationella kvinnodagen samlades över 1 500 kr i till kampanjen mot mäns våld mot kvinnor, 52 offensiv såldes, fem personer tog en prenumeration på tidningen och fyra nya kontakter knöts till partiet. Detta visar att feminismen är tillbaka på agendan och att det finns en vilja att organisera sig och protestera mot regeringens kvinnoförtryckande politik.

Caroline Holmgren

IMG_0498

IMG_0547 IMG_0504

IMG_0532

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s