Finansministerns besök möttes av protester

I dag höll Socialistiska Studenter ett protestmöte utanför Handelshögskolan i Göteborg, med anledning av finansminister Anders Borgs besök. Rättvisepartiet Socialisterna, Ockupera Universitetet i Göteborg och S-Studenter deltog på protesten.

image

Regeringen har nu gått ut med ett förslag om att höja studielånet med en tusenlapp och därmed också sänka studiebidraget med 300 kr. Detta har väckt starka reaktioner och är en direkt attack på studenter tvingas att betala för kapitalismens kris. Förslaget kommer att göda klassamhället och gynna höginkomsttagare, eftersom de inte är beroende av studiebidrag som många andra är.

image

Drygt 60 personer var på plats vid Handelshögskolan under dagen för att rikta sin kritik mot Anders Borgs attacker på studiebidraget. Men medan medlemmar från Ockupera Universitetet valde att blygsamt organisera studenter till en rolig aktivitet där de kunde kasta bilder på Anders Borg i en papperskorg, höll Irma Mahmutovic från Socialistiska Studenter ett tal och var därmed en av få som politiserade protesterna till ett aktivt ställningstagande emot sänkningen och allianspolitiken:
– Samtidigt som förslaget om att sänka vårt studiebidrag med 300 kronor, brottas studenter med växande studieskulder och brist på både extrajobb och bostäder. Det krävs mer än protester på nätet för att stoppa förslaget. Det är hög tid för en stark studentrörelse på universitet och högskolor i Sverige.

Socialistiska Studenter vill organisera studenter och föra dem från skolor och universitet och ut på gatorna i kamp. Vi reser kraven för alla studenters rätt till bra jobb och bostäder, för en upprustning av skolorna, mot nedskärningar och privatiseringar, mot rasism och sexism på skolorna, för icke-heteronormativa undervisningar och läroböcker med hbt-perspektiv, för en studielön och gratis utbildning och för allas lika villkor.

Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.