Politisk dom mot RS och Asylrörelsen

Göteborgs tingsrätt dömde idag Stefan Berg för ohörsamhet mot ordningsmakten. Domslutet är en oemotsvarad uppvisning i hämndbegär och är tveklöst politiskt motiverad.

I domen lägger tingsrätten all vikt på de tre poliser som färdades i bilen, och deras vittnesmål väger uttalat tyngre än de andra vittnenas. Polisen som vittnade på försvarets sida kommenteras inte, hans vittnesmål avfärdas istället helt. ”Då brottet är fullbordat i samma stund som Stefan Berg valde att lägga sig på motorhuven och ej åtlyda befallningen att flytta sig kan det efterföljande förloppet inte påverka bedömningen av om Stefan Berg gjort sig skyldig till brott.”

Rätten låter faktumet att alla tre poliser i bilen försäkrar att föraren Stefan Meijerborg, som dömdes för framkallande av fara i våras, med gester utförde den ”ordningshållande befallningen” stå för faktum. Man försöker även motivera detta genom att skriva ”Det är också klart att flera personer lämnat bilen fri väg och även två av de personer som till en början befann sig tillsammans med Stefan Berg uppe på motorhuven lämnat bilen innan färden fortsatt ut från Migrationsverkets område.”

Faktumet att de som deltog i aktionen kastade sig ur bilens framfart, och att de två övriga kastades av bilen när den krängde, är vittnesmål som man inte varit villiga att lyssna på. Asylrörelsens version av händelseförloppet beskrivs som en ”efterhandskonstruktion”, trots att vittnesmålen, till skillnad från polisernas, varit konsekventa genom hela utredningen, och under hela utredningen mot Stefan Meijerborg.

– Det här är en skandaldom, säger Staffan Sörenson som försvarat Stefan Berg, och även företrädde honom i rättegången där Meijerborg fanns skyldig.

– I domslutet tar rätten i så att man ramlar. Det är en iögonenfallande korkad dom som utan tvekan är politiskt motiverad.

När Stefan Meijerborg dömdes för sitt agerande under utvisningen så var det första gången en polis fått stå till svars för sitt övervåld mot asylaktivister. Naturligtvis var detta ett hårt slag, inte bara mot polisväsendet, utan mot hela det rasistiska system som ligger bakom Sveriges utvisningspolitik. Däri ligger förklaringen till den enorma motivation att till varje pris fälla någon från Asylrörelsen för händelsen. Man vill skapa ett exempel som visar dels att kampen straffar sig för de som väljer organisering, dels visa att staten står bakom de som utför deras smutsiga arbete.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s