Falsk satsning på trygghet i Angered

I spåren av skottlossningar, ungdomskriminalitet, drogförsäljning, gängrekrytering och bostadsområden där rättssystemet satts åt sidan har situationen skapat otrygghet bland lokalbefolkningen i Göteborgs förorter.

Mot detta har nu stadsdel och polis presenterat ett gemensamt förslag för Angered. ”Trygg i Angered” är ett projekt som planeras pågå mellan tre och fem år. Men kommer det göra någon nytta?

Det är inte tidningsrubriker som skapat otryggheten och det kommer inte vara mediautspel som för tryggheten tillbaka. Och ”Trygg i Angered” verkar inte vara mer än mediautspel.

Boende i Hammarkullen har i flera år kämpat mot den politik som ligger till grund för otryggheten. När situationen eskalerade sommaren 2013 demonstrerade hundratals mot våldet för trygghet och välfärd.
På stormöten initierade av Rättvisepartiet Socialisterna samlades boende och diskuterade fram förslag på åtgärder som satsning på skola, arbete och upprustning av förorten. Men intresset var svagt från politiker och myndigheter, istället tillsattes en symbolisk ”väktarstat” runt Hammarkulletorget med ökad polisnärvaro. Men de grundläggande problemen förblev olösta.

– Vissa individer har tagit över det offentliga rummet. Ur polisiär synvinkel kan man inte påstå att vi lyckats häruppe, säger Ulf Merlander, biträdande enhetschef inom polisområde Storgöteborg, till Göteborgs Posten.

Situationen är långt ifrån okänd. Redan 2004 uppmärksammades en underrättelserapport om hur allvarlig situationen var i de nordöstra förorterna. Men det är först efter alla skottlossningar 2013 och när boende börjat protestera högljutt mot otryggheten och kopplat detta samman med krav på jobb och utbildning som ansvariga politiker och myndigheter vaknat till.
Men är då ”Trygg i Angered” en satsning?

Projektet ”Trygg i Angered” tillförs inga nya resurser, varken ekonomiska eller anställda. Istället verkar det helt och hållet vara ett slag i luften för att i mediautspel visa ”att man agerar”. Men de uttalar också själva att ett syfte är att ”minska medborgarnas misstroende i förhållande till myndigheterna.”

Lokalt på flera platser runt om i nordost har dock lokala trygghetsgrupper etablerats och lokalbefolkningen organiserat sig i trygghetsarbete. Ett sådant initiativ är Vårt Hammarkullen, ett samarbete mellan arbetsplatser och föreningar på initiativ av Hyresgästföreningen. Dessa inriktar sig på att med positiva aktiviteter samla boende och skapa trygghet i sitt närområde samtidigt som man fört fram krav riktat till stadsdelens ansvariga.

I Göteborgs Posten beskriver polisen situationen: ”Lokala ligor uppges ha den totala makten i sina bostadsområden eller kvarter. De är tungt beväpnade och använder och distribuerar narkotika. De skipar sin egen rättvisa. Dessutom terroriserar och hotar de andra invånare.”

Denna beskrivning är bara delvis sann, man ska inte överdriva de lokala gängens storlek, men framförallt så undrar man då varför de lämnar över arbetet i en så allvarlig situation till lokalbefolkningen, dessutom missar de en viktig aspekt och det är att man inte kommer nå den svans av ungdomar som hänger runt omkring dessa gäng utan förebyggande insatser.

För att råda bot på situationen menar Rättvisepartiet Socialisterna att det behövs ett långsiktigt förebyggande arbete.
Verkliga satsningar på mer resurser i skolan för att tidigt fånga upp de som hamnar snett, det behövs en politik för arbete och bostad för att minska trångboddhet och fattigdom som är en bidragande orsak till situationen. Utan detta kommer ”Trygg i Angered” vara ett slag i luften.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta kämpa för trygghet och välfärd.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s