Trots skandalåtal – Asylrörelsen låter sig inte skrämmas

Rättegången mot Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, gick av stapeln i torsdags, ett och ett halvt år efter utvisningsförsöket av Farhad Hajizada från Afghanistan. Turerna har varit många och i våras dömdes gränspolisen Stefan Meijerborg för framkallande av fara efter en vansinnesfärd på över tre kilometer med Stefan Berg på polisbilens motorhuv.

Turerna har varit många sedan augusti 2012. Förundersökningen mot Stefan Berg rörande främjande av flykt lades ned i december 2012. I samband med rättegången mot Meijerborg öppnades den igen och nya förhör hölls. När kammaråklagare Lotta Nielsen insåg att fallet var hopplöst ändrade hon brottsrubriceringen till ohörsamhet mot ordningsmakten, istället för att släppa fallet. Nya förhör hölls och åtal väcktes.

– Hela processen är inget annat än ett enormt resursslöseri, sade Staffan Sörenson, Stefan Bergs försvarare efter rättegången.

– En hel dags rättegångsförhandlingar och sju vittnesförhör kostar mycket skattepengar. Det är för mig uppenbart att Nielsen handlar på order uppifrån, ingen åklagare skulle annars driva ett sånt här fall.

Den första i vittnesbåset var gränspolisen som körde bilen, Stefan Meijerborg. Han beskrev att den planerade utvisningen av Farhad Hajizada samt blockaden utanför Sagåsen var ett ”infekterat ärende”. Under sina år på gränspolisen har Meijerborg varit delaktig i att verkställa ett flertal deportationer till Afghanistan. ”Det är alltid lite bökigt med just afghanerna”, uttryckte han sig.

Därefter följde de tre övriga poliserna som färdades i bilen. Mer detaljerat än i något förhör tidigare redogjorde de för vart, hur länge och när Meijerborg stannat bilen och med tydliga gester beordrat Stefan Berg att kliva av bilen. Även för en oinsatt var det alldeles uppenbart att kårandan härskade, och att poliserna pratat ihop sig för att uppge identiska historier.

I sin slutplädering klargjorde Staffan Sörenson att det var fullständigt uppenbart att åtalet var en fabrikation och att allt annat än ett friande vore orimligt.

– RS och Asylrörelsen har sedan förundersökningen återupptagits förra året hävdat att det rör sig om politisk häxjakt. Aldrig tidigare har en polis blivit dömd för något som gjorts i samband med en utvisning, och därför är det viktigt för både åklagar- och polismyndigheterna att statuera ett exempel, sade Stefan Berg till Offensiv efter rättegången.

– Man vill straffa mig, men framförallt skrämma nya aktivister från att ansluta sig till kampen för rätten till asyl. Höstens och vinterns protester mot massutvisningarna till Afghanstan visar att man inte varit i närheten av att lyckas med det, avslutade Stefan.

Domen blir offentlig den 27 februari.

Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s