Föräldrar och lärare tar kamp mot nedskärningshot

Med anledning av larmet om stora nedskärningar på samtliga åtta skolor i Majorna-Linné kallade på tisdagskvällen stadsdelens skolråd och föräldranätverk till ett möte för att diskutera vad man kan göra. Flera av de samlade föräldrarna var mycket upprörda över politiker och tjänstemäns beslut och kampviljan att agera var hög.

Majorna Linne 1

Föräldranätverket Majorna-Linné bildades 2011 inspirerat av Göteborgsföräldrar mot nedskärningar och tog strid mot de lokala nedskärningar, en strid som föräldrarna vann. Nu mobiliserar de igen för att försvara stadsdelens skolor. Företrädare från de olika föräldraföreningarna på stadsdelens skolor har träffat flera av politikerna i stadsdelsnämnden. Anna Karlsson, som är ordförande för Annedalsskolans föräldraförening, berättade om att skolan måste spara 2,5 miljoner, vilket motsvarar över fem tjänster.

På ett möte med Håkan Eriksson, ekonomichef i SDN Majorna-Linné, hade föreningen fått förklarat för sig att skolan fungerade som en buffert för Göteborgs ekonomi, om det saknas pengar är det först och främst skolan som får betala med nedskärningar. Det är budgeten som styr verksamheten, och inte behoven, ett citat som fick många på mötet att tända till. Representanter från de olika skolföreningarna redovisade sedan för nedskärningskraven, och berättade att sektorchefen för utbildning, Anders Söderberg, hade underkänt den risk- och konsekvensanalys som föreningarna gjort, som ett halvvägsjobb.

När diskussionen tog vid blev det mer än tydligt att glappet mellan föräldrar och politiker är stort.

– Jag blir förvånad när politikerna säger att de inte fått information om läget eftersom vi jobbat i flera år med det här och gått på nästan alla politikermöten, sade Michael Rosengren som är ordförande i Hagaskolans föräldraförening.

Majorna Linne 2

– Det är inget snack om att ytterområdenas skolor behöver pengar och resurser för att kunna ta hand om sina elever, men som det ser ut nu så är det pengar som tas från andra skolor, fortsatte Michael.

Det är ett argument som Rättvisepartiet Socialisterna inte delar, det är inte skolor i socioekonomiskt svaga områden som tar pengarna utan den omfördelning som skett mellan offentliga skolor och friskolor och att kommunen tillskjuter för lite pengar till Stadsdelsnämnderna.

En annan förälder berättade att Anders Söderberg sitter på tre chefsposter och att han omöjligt kan ha tid att bära ansvaret för skolorna i stadsdelen.

Patrik Paulov, medlem i Kommunistiska Partiet och med barn på Karl Johanskolan konstaterade helt riktigt:

– Min dotter började i höstas. Rektorn Annika Kummel hade då redan anställt fler, vilket ledde till att budgeten sprack. Samtidigt så gjorde Göteborgs stad en vinst på över 900 miljoner kronor. Vi lever i en stad där man faktiskt har råd med en bra skola.

Flera föräldrar och även lärare som deltog på mötet påpekade just att Göteborg går med vinst, och att staden faktiskt gjort det under hela 2000-talet.

Andrew berättade om att hans dotter flyttats från Sannaskolan till Kungsladugårdskolan, och sedan tillbaka igen. Han påpekade att problemet inte bara finns i Majorna-Linné utan att hela Göteborg måste enas och protestera mot skolkaoset.

Rosalie, som gått i både grundskola och gymnasium i Majorna-Linné berättade om hur skolsituationen gjort henne sjuk och att hon nu inte kan jobba och får aktivitetsstöd.

– Jag är ett exempel på vad som händer med barnen i skolan. Jag har aldrig kunnat arbeta och dagens elever kommer också att bli sjuka om utvecklingen fortsätter så här, berättade hon och möttes av applåder.

Lennart Hellsborn, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund, berättade om LRF:s krav på en central grundskoleförvaltning i Göteborg och bad Föräldranätverket Majorna-Linné att stödja kravet, något som antogs enhälligt av mötet.

Efter diskussionen beslöts att en inbjudan till stadsdelsnämndens politiker och tjänstemän ska skickas, för att möta föräldrarna och lärarna i nätverket. Även politikerna i kommunfullmäktige kommer bjudas in till ett möte.

Föräldrarna i Majorna-Linné gör helt rätt som mobiliserar, nästa steg bör vara att knyta kontakter med föräldragrupper från hela Göteborg, söka allierade i de fackliga organisationerna och inleda ett gemensamt skoluppror för mer resurser och göra skolan till valårets viktigaste fråga.

Text Stefan Berg

Foto Grim Friberg

Skolprotester i Majorna-Linné

Röster från mötet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.