Sexuellt våld – Hand i hand med nedskärningar

”Kvinnan sa gång på gång att hon inte ville och skrek så högt att hon till slut svullnade upp i halsen och inte kunde skrika mer”. Detta skriver Metro i en artikel om en man som i Lunds tingsrätt friades från misstankarna om våldtäkt. En ny protestvåg mot sexismen börjar växa fram i Sverige efter skandaler om friade våldtäktsdomar.

Den 18 januari demonstrerade 3000 personer i Stockholm för en samtyckeslag. Bakgrunden till detta är de ständigt friade våldtäktsdomar som kommer fram i media. I samma veva som den tidigare nämnda mannen friades i Lunds tingsrätt från våldtäkt, hördes samma eko av sexism i Göteborgs tingsrätt. En 49-årig man i Göteborg friades från våldtäkt på en 21-årig kvinna. Anledningen till varför han friades var för att han påstod sig inte ha förstått att kvinnan var berusad, samt att mannen enligt tingsrätten hade rimliga förklaringar till varför han väl i lägenheten tog kvinnans mobiltelefon och låste in henne i rummet (!). Under rättegången låg fokus i vanlig ordning på kvinnan och hur berusad hon var (hur stor promillehalt hon hade i blodet utreddes).

Dessa senaste domar är bara vattendropparna som fick bägaren att rinna över, och som ledde till att tusentals demonstrerade för en ändring i lagen. Det sexistiska rättsväsendet har upprört i många år. I december förra året friades tre män från våldtäkt då domaren menade att det inte fanns bevis för vem som gjorde vad. Sex män friades i Hovrätten i september 2013 med argumenten att kvinnan inte befann sig i ett tillräckligt ”hjälplöst tillstånd”. I maj i fjol friades tre män i Umeå tingsrätt från våldtäkt efter att ha fört upp en glasflaska i en tonårsflickas underliv då tingsrätten menar att flickan kan till en början ha uttryckt en ovilja till handlingen för att hon var blyg. Listan kan tyvärr göras väldigt lång.

Det är positivt att många nu sätter ned foten och kräver en ändring i lagen där större fokus ska ligga på gärningsmannen. Rättvisepartiet Socialisterna menar dock att enbart detta inte räcker. Våldtäkter och sexismen är inte ett juridiskt fenomen, den patriarkala samhällsstrukturen syns och finns bland oss överallt. Det är ingen tillfällighet att krisen 2007 också har inneburit att kvinnors ställning i samhället har försvagat. Detsamma gäller de ständiga attackerna på kvinnodominerade yrken som finns inom offentlig sektor och är lågutbetalda, nedskärningsdrabbade och med påfrestande arbetsmiljö och arbetsförhållanden.

Det är ute på gatorna, på arbetsplatser och i skolor som den feministiska kampen bör växa sig starkare. Kampen mot våldtäkter går hand i hand med kampen för en utbyggd offentlig sektor, för rätten till heltid, mot löneskillnader mellan män och kvinnor, mot nedskärningar och privatiseringar, för rätten till feministiskt självförsvar i skolorna och för ett avsättande av sexistiska domare. I slutändan handlar det om en kamp mot det kapitalistiska systemet som förtrycker kvinnor och mot patriarkatet som kapitalismen vilar på.

 

Minela Mahmutovic

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.