RS på Komalas 35-årsjubileum

Rättvisepartiet Socialisterna deltog med två representanter, Stefan Berg och Kristofer Lundberg, på Komalas 35-årsjubileum i Göteborg. Några hundra kommunister deltog på firandet som ramades in av tal, musik, sång och dans.

Vi publicerar här i sin helhet öppningsanförandet som hölls på svenska.
image

Komala är en marxistisk organisation vars verksamhet syftar till upprättandet av ett nytt samhälle, en ny typ av socialt system som bygger på frihet, jämlikhet och social rättvisa, ett system för socialism efter principen åt var och en efter förmåga åt var och en efter behov.

Inte vid något tillfälle i sin historia har Komala försvarat de block som kallat sig socialistiska eller kommunistiska, som sovjetunionen, Kina, Kuba eller Albanien. Komala har istället försökt bedriva sin egen oberoende politik med den klassiska marxismen som grund.

Enligt vår uppfattning kräver kampen för socialism arbetarklassens enade agerande. Samtidigt inser vi att framgång och framsteg mot detta mål inte kommer som en engångsföreteelse. Istället ger varje litet steg i denna kamp arbetarklassens erfarenhet och tilltro till sin egen förmåga och styrka som möjliggör en enad klass. Arbetarklassen har inget annat val än att organisera sig i sina egna, oberoende och självständiga fackföreningar, organisationer och politiska partier.

I Kurdistan där Komala bedriver sin huvudsakliga verksamhet försöker vi skapa gynnsamma villkor för att åstadkomma radikala förändringar i människors liv. Vi driver en kamp för upphörandet av könsdiskriminering samt upphörandet av de nationella förtrycket som den kurdiska befolkningen utsätts för.

Förtrycket av den kurdiska befolkningen sker på grund av dess nationalitet och Komala har tagit fram ett program som strävar efter självbestämmande för folket i iranska Kurdistan. Denna rätt innebär att folket i iranska Kurdistan kan, om de vill, separera sig från Iran och bilda sin egen självständiga stat.

Därför hoppas vi kunna skapa sådana förhållanden som kan göra genomförandet av en fri och demokratisk folkomröstning möjlig där den kurdiska befolkningen kan uttrycka sin slutgiltiga önskan om att antingen bli en självständig stat eller förbli en del av Iran.

Komala stödjer inte automatisk separation av det kurdiska folket från Iran. Istället förespråkar vi en sammankoppling av det kurdiska folkets ansträngningar och kamp för frihet med de övriga frihetsrörelser i Iran.

Om det kurdiska folket beslutar att förbli en del av Iran kommer vi att försöka avskaffa de förhållanden som skapar diskriminering av olika nationaliteter.

Samtidigt som vi fortsätter att vara aktiva i kampen för att avskaffa det nationella förtrycket av kurdiska folket , driver vi vårt huvudsakliga mål, kampen för ekonomiska förbättringar, avskaffande av könsdiskriminering och sociala orättvisor – en kamp för socialism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.