Danska regeringen på väg mot kollaps

Under fredagmorgonen rapporterade flera svenska medier att Socialistiskt Folkeparti nu lämnar den danska koalitionsregeringen med Socialdemokraterne och Radikale Venstre (socialliberaler). Efter att Socialistiskt Folkepartis ledning misslyckades med att driva igenom partipiskan på en folketingsomröstning om utförsäljning av 19% av statligt ägda Dong Energy till Goldman Sachs avgår nu partiledare Annette Vilhelmsen, som starkt stödde utförsäljningen, samtidigt som hon aviserade partiets utträde från regeringen.

Partiet verkar nu befinna sig i fullt kaos efter att lojalt regerat med Socialdemokraterna och borgerliga Radikale Venstre sen förra valet. För en del av SF:s folketingsledamöte var uppenbarligen att sälja ut ett statligt energibolag till riskkapitalisterna ett steg för långt, men inte för partiledningen.

– Jag tycker att det är hopplöst när man som vänsterparti inte klarar av att ha inflytande och ta ansvar. Klarar man inte det kvittar det om man är vänster med rätt åsikter och rena händer. Det förändrar inte världen, säger Ole Sohn, Kulturpolitisk talesperson för SF till Politikken.

Uppenbarligen har ledningen inte lärt sig någonting, men att påstå sig vara vänster samtidigt som man bedriver en borgerlig politik kostar. I senaste kommunalvalet tappade partiet från 14,5% till bara 5,6% av rösterna samtidigt som det radikalare vänsterpartiet Enhedslisten gick från 2,3%  till 6,9%.

Frågan är om den Socialdemokratiska regeringen kommer att kunna sitta kvar efter avhoppet. Man försätts nu i minoritetsställning och skulle i sådana fall behöva förlita sig på stöd från Venstre, det förra regeringspartiet och motsvarande Moderaterna. Sedan valet har S regeringen sett dalande siffror på grund av att man trots regeringsbyte fortsatt en borgerlig politik med 14 miljarder i skattesänkningar och fortsätta nedskärningar i offentliga sektor och attacker på arbetslösa och fattiga.

Oavsett om S-regeringen lyckas hålla sig kvar eller inte så kommer man behöva utlysa val senast 2015. Danska Berlinske rapporterar redan att beslutet om utförsäljningen av statliga energibolaget Dong till Goldman Sachs, även om det röstades igenom med stöd av dom borgerliga partierna i Folketinget, förväntas möta protester även från Socialdemokraternas och socialliberala Radikale Venstres väljare.

Enhedslisten kommer antagligen gå starkt framåt i nästa val, frågan är om dess ledning kommer dra lärdom av regeringen och SF:s kollaps? Under förra våren röstade EL:s folketingsgrupp för regeringens budget, med argumentet att hade regeringen istället gjort en uppgörelse med Venstre hade det blivit ännu mer nedskärningar, vilket skapade stora protester internt, inte bara från gräsrötter men också inom partiledningen.

Den nuvarande krisen, och troliga kommande katastrofvalet, för SF visar tydligt vart den sortens politik leder. När till och med tidigare lojala fack gick ut och protesterade mot S regeringens budget kan man inte sälja ut kongressbeslut, medlemmar och väljare genom att rösta för en borgerlig politik.

För att kunna fortsätta gå framåt krävs det att EL:s Folketingsgrupp konsekvent röstar mot nedskärningspolitiken och deltar i mobiliseringar, knyter starkare band med dom fackliga aktivister och andra som stått i täten för protesterna. Man måste föra fram en socialistiskt politik och inte sälja ut de medlemmar och väljare som satt sitt hopp till att EL. Istället kan man bli alternativet för ungdomar, arbetare, pensionärer och fattiga som är de som tagit den hårda smällarna av S, SF och RV regeringens politik.

Även för svenska Vänsterpartiet borde Socialistiskt Folkepartis kollaps vara en lärdom när man framför egna ambitioner att sitta i en S ledd regering. Om man fortsätter att driva en borgerlig politik riskerar även en ”Röd-Grön” regering i Sverige att gå samma öde som den danska regeringen till mötes.

Vad som är tydligt är att det som krävs, likväl i Sverige som i Danmark, är en socialistisk vänster som inte bara vägrar rösta för en borgerlig nedskärningspolitik, oavsett vem som driver den, utan också är beredda att ta de första stegen för att bygga ett verkligt arbetarparti som kan utmana det politiska etablissemanget. Ett sådant parti kan inte stå vid sidan av kampen i de för arbetarklassen viktigaste stridsfrågorna.

Det är för att lyfta de kraven som Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i nästa års val. RS har redan med de kommunfullmäktigemandat vi har i Haninge och Luleå visat att det är möjligt att bedriva en annan politik, men för att verkligen driva kampen framåt krävs det att kampen breddas. Bästa förutsättningar för att lägga grunden för en kommande kamprörelse i Sverige är att stärka Rättvisepartiet Socialisterna inför och efter valet 2014.

Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna och var med i kampen för ett socialistiskt alternativ och för ett nytt arbetarparti.

Kim Holmstedt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s