Ungdomsarbetslösheten biter sig fast på en fortsatt hög nivå

Massarbetslösheten har bitit sig fast i den svenska ekonomin och trots att flera spår en viss ljusning under 2014 är förbättringarna marginella, speciellt för ungdomar.

I Ekonomifaktas senaste sammanställning över arbetslösheten från november 2013 var låg arbetslösheten på 7,5 procent. Det innebär att 381 500 personer gick arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten låg på en betydligt högre nivå – 22,6 procent, eller 140 200 ungdomar. Det totala antalet arbetslösa hade sjunkit något, men ungdomsarbetslösheten var på samma nivå som november 2012. I dessa siffror ingår inte de unga som är sysselsatta i praktik eller annan arbetsmarknadsåtgärd, trots att de ofta tjänar betydligt sämre än vad en motsvarande anställning skulle ge. Istället för en lön jobbar dessa ungdomar i praktiken ofta gratis, och får ekonomiskt bistånd under praktiktiden.

Politiker och Arbetsförmedlingen lyfter fram den marginellt lägre nivån som en ljuspunkt. Men frågan är vad politikerna har för planer för att aktivt förbättra situationen, framförallt för unga. 2014 är valår och vi kan vänta oss flera löften om stora satsningar och hårda tag mot arbetslösheten. En av dessa satsningar är regeringens så kallade yrkesintroduktionsanställning, där företag som anställer unga får lönesubventioner och handledarstöd av staten. Anställningsavtalet ska innebära minst 15 procent utbildning, och lönen ska vara 75 procent av gällande kollektivavtals lägstalön.

Enligt Elisabeth Santesson (M), arbetsmarknadsminister, ska satsningen ge 30 000 nya jobb, men hon kastar också in en brasklapp – det kan dröja upp till sju år innan reformen visar resultat.

Socialdemokraterna säger sig vara beredda på en riktad satsning som ska minska ungdomsarbetslösheten. Man vill införa en 90-dagars-garanti som ska motverka långtidsarbetslöshet bland unga. Stefan Löfvén lovar att, om S hamnar i regeringsposition, kommer beslutet att vara det första de fattar. Konkret innebär det, enligt Löfvén, att unga ska erbjudas hjälp att klara gymnasiet, och sedan sättas i jobb genom framförallt praktikplatser. Finansiering kommer ske genom att man drar tillbaka halva avdragsrätten för RUT, återställa restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga.

Med facit i hand, de etablerade partiernas gemensamma jobb- och skolslakt och attacker på arbetsrätten, Stefan Löfvéns roll som Metall-ordförande som tecknat lönesänkningsavtal under fordonsindustrikrisen 2009, så väger politikernas ord inte tungt. För att råda bot på arbetslösheten, både bland unga och äldre, krävs massiva satsningar i form av offentliga investeringar – för en upprustning av den nedmonterade välfärdssektorn, för att bygga bort bostadsbristen och renovera hundratusentals lägenheter som dessutom behöver klimatanpassas.

Ett massivt program för en upprustning av Sveriges förorter är en viktig del av denna nödvändiga satsning, och för att göra detta krävs kamp underifrån. De vinststinna kommunala bostadsbolagen måste styras demokratiskt av de som bor i dess lägenheter. Byggbolagen måste ägas och kontrolleras gemensamt för att bygga billiga hyresrätter, precis det som det idag råder brist på. För att kunna anställa och rusta upp välfärdssektorn måste riskkapitalister med kortsiktiga mål kastas ut – offentlig sektor måste drivas offentligt, med inflytande av personal och vårdtagare.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.