Kommer bostadsbubblan spricka?

Diskussionen kring den svenska fastighetsmarknaden och hushållens belåning har tagit ny fart efter att Riksbankens chef Stefan Ingves föreslagit en bostadsmarknadskommission, med ett brett mandat att föreslå reformer inom olika områden. 

I december varnade en av Nobelpristagarna i ekonomi, Robert Shiller, för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. För att undvika utvecklingen av en bubbla behöver fler bostäder byggas, även om detta ensamt inte förhindrar att bostadsbubblan spricker.

Mindre oroad var Hans Jacobsson, som är chef för den svenska bankrörelsen, när han i en intervju i oktober 2013 i Svenska Dagbladet sa att han inte såg någon risk för en bostadsbubbla. Även han såg dock problemet med att det byggs för få bostäder i Sverige.

Stefan Ingves baserar sitt förslag på en kommission på de senaste årens växande problem på bostadsmarknaden.

– Nu måste politikerna möta de växande problemen på bostadsmarknaden, eftersom riskerna för ett kraftigt ekonomiskt bakslag annars stadigt ökar, säger han till DN den 3 januari.

Den genomsnittliga skuldsättning för amerikanska hushåll nådde toppen 2007, och låg då på 128 procent, enligt U.S. Federal Reserve. I Sverige är idag motsvarande siffra 170 procent av disponibel inkomst, utslaget på alla hushåll, det vill säga även de som inte är skuldsatta. Trots att skuldnivån inte ökat sedan 2010 så anger Riksbankens prognos att trenden har vänt och att skuldnivån kommer ligga på 178 procent vid 2016.

En viktig faktor som pekar på att bostadsbubblan riskerar att spricka är den ökande klyftan mellan inkomst och bostadspriserna. 2013 kostade det i genomsnitt åtta årslöner att köpa ett hus, jämfört med fem årslöner för tio år sedan, baserat på siffror från Statistiska Centralbyrån. Under samma tioårsperiod har priset på villor ökat med nära 100 procent och priserna på bostadsrätter med 200 procent. Lönerna har bara stigit med 33 procent. En följd av detta är bland annat att hushållens skulder ökar.

Stefan Ingves varnar för att fallande bostadspriser kommer leda till lägre konsumtion och högre arbetslöshet, en situation som drabbat en rad länder efter bostadskrisen i USA. I detta scenario skulle Sverige hamna i ekonomisk recession med ökande arbetslöshet som följd.

Bostadskommissionen ska enligt Ingves utreda reformer som har med finansmarknaden att göra, men också byggregler och skattesatser – med målet att komma ur den nuvarande obalansen som leder växande skulder.

Förslaget har välkomnats av Socialdemokraterna som gärna vill se ett samarbete med borgarna, medan Kristdemokraternas Stefan Attefall, bostadsminister menar att åtgärder redan är på gång – i form av regeringens planerade förslag att göra det lättare att genomföra byggplaner. Den givna frågan är om de politiker som gemensamt har orsakat problemet kan lösa det genom fortsatta kompromisser. Magdalena Andersson, S ekonomiskpolitiska talesperson, lägger skulden på regeringens avskaffande av fastighetsskatten. Vänsterpartiets lösning på problemet är att avskaffa ROT-avdraget för att finansiera renovering och nybyggnation. V är på rätt väg, att ta pengar som ges av regeringen till framförallt de som redan äger sitt hem. Men naturligtvis är det otillräckligt.

För att kunna råda bot på den massiva bostadsbrist som råder, och för att kunna renovera och klimatanpassa de 800 000 lägenheter i miljonprogrammet som är i akut behov av renovering så behöver ett nytt miljonprogram lanseras, med målet arbete och bostad åt alla. För att kunna genomföra detta krävs ett förstatligande, med demokratisk kontroll, inte bara av bostads- och byggbolagen utan också bankerna. Vi behöver inte ytterligare en politikerkommission utan kamp underifrån för verklig förändring.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.