Vården behöver verkliga satsningar

Återigen bekräftas bilden av den svenska sjukvården genom flera undersökningar vars resultat publicerats i början av december. Och återigen så är det Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg som utmärker sig negativt.

IMG_9717utan

AFA försäkringars undersökning, som redogörs för i Göteborgs Posten den 9 december, konstaterar att de som löper störst risk att bli sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa är de som arbetar inom människovårdande yrken i Västra Götalandsregionen. Samtidigt publicerar man resultatet av den första medarbetarenkät som undersökt inställningen till bland annat arbetsgivaren bland de anställda inom Västra Götalandsregionen.

Siffrorna är nedslående. Varannan anställd rekommenderar inte SU som arbetsgivare. Av regionens 25 förvaltningar så ligger endast två sjukhus inom zonen ”grönt ljus”, som markerar att situationen är under kontroll. Övriga får gult ljus, vilket betyder att det finns stora problem som måste lösas. De två verksamheter som får godkänt är Frölunda Specialistsjukhus och Angereds närsjukhus, och de har också högst svarsfrekvens, 85,1 procent respektive 86,1 procent. Gränsen för ett tolkningsbart resultat ligger på 60 procent. På SU svarade 65,9 procent av de anställda, ett tecken som i sig pekar på att de anställda inte känner att deras röst spelar någon roll och att de inte kan påverka sin situation.

Vårdförbundet kritiserar genomförandet, bland annat eftersom frågor om ledarskapet endast rör de närmsta cheferna.

– Chefer på den nivån har inget mandat alls, de är tvingade att utföra det de är tillsagda och det är förfärligt att de får bära ansvaret för verksamheter som inte fungerar, säger Elisabeth Flygare från facket till GP.

Socialstyrelsen har även gjort en genomgång över 70 akutmottagningar på sjukhus. Politikerna i Västra Götaland får inte heller här något att vara stolta över. Sahlgrenska har längst väntetid på akuten – 1 timme och 53 minuter innan patienten får träffa läkare. Den totala vistelsetiden på mottagningen uppgår till 4 timmar och 20 minuter. Över hela Sverige så har den genomsnittliga vistelsetiden ökat med 18 minuter sedan den senaste undersökningen 2010, nu uppgår den till 2 timmar och 46 minuter, alltså 1 timme och 34 minuter kortare än i Göteborg.

Västra Götalandsregionen lanserar samtidigt som dessa undersökningar når offentligheten en satsning för att motverka en situation motsvarande de senaste somrarnas sköterskebrist. Idén kallas förstärkt yrkesintroduktion och går ut på att arbetsplatserna ska erbjuda mentorskap och handledning. Regionen avsätter 30 miljoner kronor för satsningen och förhoppningen är att hitta 200 sjuksköterskor som examineras i januari 2014. De kommer anställas av och betalas av regionen, men arbeta och handledas på en av de totalt 18 enheter som ingår i satsningen.

– Fram till sommaren finansieras detta av regionen, sedan får vårdenheterna ta ställning till tillsvidareanställning, säger Sören Kviberg (V), som är ordförande i regionens personalutskott,

Ingångslönen för de nyutexaminerade sjuksköterskorna kommer enligt Karin Engdahl (S), ledamot i personalutskottet, bestämmas i individuella diskussioner.

– Vi har i det här beslutet inte gått in på vilken lön de ska ha, det kommer ske en vanlig löneprövning.

Varken hon eller Sören Kviberg tror att sjuksköterskestudenternas löneuppror med krav på 25 000 i ingångslön kommer vara ett problem. Kviberg pratar istället om ”trygghet i hantverket”.

– Vi tror att introduktionsanställningen ger en trygghet och vi vet också att lönen inte är det enda som gör att man tar ett jobb som sjuksköterska.

Sjukhusen inom Västra Götalandsregionen vägrade i somras att gå med på det dåvarande kravet på 24 000 kronor i ingångslön som studentupproret krävde, utan höll fast vid dryga 21 000 kronor.

Handledningen och mentorskapet som utgör basen i den förstärkta yrkesintroduktionen kommer att skötas av befintlig personal, inga resurser tillförs för nyanställningar och den många gånger återkommande och hårt kritiserade underbemanningen kommer alltså att tillåtas fortsätta. Trots att Socialdemokraterna redan utannonserat att den rödgröna majoriteten i Västra Götalandsregionen inte kommer att finnas kvar efter valet 2014, så är detta tveklöst ett tidigt exempel på valfläsk. S öppnar upp för ”nygamla samarbeten” och tidigare har man styrt med Folkpartiet.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer naturligtvis satsningar på vården efter de åratal av vårdslakt som politikerna stått för, men om de inte är genuina så måste detta kritiseras. Allt pekar på att vården i Västra Götaland bibehåller sin jumboplats och för att ändra på detta krävs en massiv upprustning, med inflytande från personal, patienter och anhöriga som vet vart resurserna behövs. Behovet av en upprustad vård är riksomfattande och potentialen till stöd för fackliga paroller om mer pengar till vården för rimliga löner och en hållbar arbetsmiljö är stor.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.