Honduras kvinnor i kampens frontlinje

Sedan militärens statskupp den 28 juni 2009 har Honduras kvinnor och unga stått i täten i kampen mot militärregimen. Det har också varit de som stått i främsta ledet i formerandet av det politiska alternativet som FNRP och Partido Libre utgör. Att Xiomara Castro valdes till Libres presidentkandidat inför valet var också ett sätt att peka på att ett nytt Honduras håller på att växa fram. Kvinnorna har varit de mest förtryckta och de som har mest att vinna på politisk förändring.

Libremujeres

Sedan valfusket den 24 november då valsegern stals från det honduranska folket har militären gjort räder mot Partido Libres aktivister och på kvinnoorganisationernas lokaler. ”Framförallt de organisationer som deltagit i valprocessen som valobservatörer eller representanter vid landets vallokaler har drabbats”, deklarerade Gladys Lanza, samordnare för Movimiento de Mujeres por la Paz (Kvinnorrörelsen för fred) på dess hemsida.

Movimiento de Mujeres por la Paz, är politisk rörelse med 5 000 aktivister som drabbats av den statliga repressionen. Deras kontor har vandaliserats och drabbats av flera inbrott. Attackerna mot rörelsen är inte nya, direkt efter kuppen 2009 stängde den nya kuppregeringen ned dess radio och Gladys Lanza sover än idag inte mer än två nätter på samma ställe på grund av hotbilden.

Kvinnorna som reste sig efter kuppen 2009 gjorde det som ett resultat av åratal av förtryck och förnedring. Under flera år har organiseringen ökat bland Honduras fattiga kvinnor som ett resultat av ökad medvetenhet och radikalisering. Det var denna radikalisering som sen tog sig i uttryck 2009 där kuppen blev den utlösande faktorn. Det var således ingen isolerad eller spontan resning till försvar av Zelaya enbart, det var lika mycket ett resultat av att en undantryckt ilska och många års organisering som kom till ytan.

feministas en resistencia

Kvinnokampen i Honduras är inte isolerad från den politiska kampen för samhällsförändring. Frihetskampen är en kamp för politisk-, social- och sexuell rättvisa.

Honduras har blivit ett av världens farligaste länder. Säkerhetsläget har förvärrats kraftigt sedan kuppen, en situation som befästs sedan högerns valfusk 24 november i år. En kvinna mördas var tjugofjärde timma i Honduras och nio av tio av morden når aldrig rättegång. Våldet mot kvinnor har ökat kraftigt såväl det politiska våldet som våld i hemmet.

I Honduras är våldet mot kvinnor ett stort problem. Mäns våld mot kvinnor tar sig i olika uttryck, politiskt och i hemmet. 2005 mördades 151 kvinnor, 2009 efter kuppen fördubblades kvinnomorden. Enligt Marily Thompson från CAWN, Central American Women’s Network, dödades 390 kvinnor 2011, varav många av dem först hade våldtagits. 2012 hade siffran ökat till 606 och 2013 pekar på att överstiga den siffran.

Våldet i samhället ökar på alla områden och drabbar då kvinnor hårdast. Våldet mot kvinnor har ökat dramatiskt som en följd av den rättsstatliga kollaps som följde efter kuppen.

Dödspatrullerna som i många fall samarbetar med militär och polis riktar in sig på kvinnor och kvinnoorganisationer i sina riktade attacker mot FNRP och Partido Libre. Våldtäkter och våld mot kvinnor är en del av dess vapen för att slå ned motståndskampen.

– Vi vet att militären och polisen är inblandade i kontinuerliga attacker samt i gäng och droghandel, säger Suyapa Martinez från Centro de Estudios de la Mujer – Honduras (CEM-H)

Våldet har också sin grund i fattigdom och den drog- och gängkriminalitet som följer i dess spår, en situation som förvärrats efter militärkuppen.

Kvinnor som lever i våld saknar frihet i sin vardag. De är inte säkra i sitt politiska liv men inte heller i hemmet och vem ska man vända sig till om det är polisen man är rädd för?

Enligt en rapport publicerad av Oxfam Honduras och Tribunal of Women Against Femicide så ”Dödas kvinnor av en kombination av vapenbrott, mäns våld mot kvinnor och systematisk likgiltighet av polisen”. Mellan 2008-2011 kom bara 211 av 1 110 anmälda fall av dödligt våld mot kvinnor till rättegång. Bara 4,2 procent av dessa blev fällande domar.

mujeras honduras

I 40 procent av fallen av våld mot kvinnor är förövaren partner eller expartner, 9 procent är sexuella överfall och i 8 procent är det genomfört av familjemedlemmar. I samtliga fall mördas kvinnan för att hon är kvinna.

Kvinnoorganisationerna gör ett viktigt arbete i lokalsamhällena, de är skolade att upptäcka fall av våld mot kvinnor. Där de upptäcker våld ger de stöd till henne och organiserar samhället att ge stöd, ett avancerat arbetssätt för att mobilisera till stödgrupper mot våld riktat mot kvinnor och bryta den isolering hon kan känna som utsatt.

De arbetar också med att avslöja och uppmärksamma fall där polisen bär ansvaret för våld, våldtäkter och mord. Det handlar om att öka medvetenheten.

Detta är en av orsakerna till att kvinnoorganisationerna i Honduras står i fronten i kampen mot våldet mot kvinnor.

I det ökat fallen av kvinnomord är en vanlig orsak hämndmord. Kvinnor utsätts för attacker för att de själva är aktivister eller för att deras män och familjer är aktivister. Kvinnan drabbas därför dubbelt upp. Våldet mot kvinnor är ett allvarligt problem på såväl landsbygden som i städerna men något värre i städerna, där den politiska kampen är på en högre nivå.

Att våldet ökat dramatiskt sedan 2009 beror på att regeringen som installerats efter kuppen har inte haft något intresse av att bekämpa det utan har snarare varit direkt ansvarig för det i det politiska sammanhanget där dödspatruller indirekt har stöd av de styrande.

Kvinnorna har stått i främsta ledet i protesterna, i organiseringen och i uppbyggandet av FNRP och Partido Libre inte minst de många lärarna som drabbats hårt av regeringens politik.

recistencia

Partido Libre har 70 000 lärare anslutna genom sina radikala fackliga organisationer som utgjorde grundpelaren i FNRP. Lärarna har initierat och lett en rad generalstrejker och protester sedan 2009. Den fackliga- och kvinnorörelsen har stått i kuppmakarnas skottlinje då de genomfört samordnade protester som slagit mot borgarklassen där de känner av det som mest, ekonomins nyckeldelar. De har rest vägblockader och barrikader. De har mött statens specialtränade väpnade styrka Cobras med enbart sina kroppar som mänskliga sköldar.

Honduras är i dagsläget ekonomiskt bankrutt, 71 procent av befolkningen är fattiga, barnen går hungriga och saknar tillgång till skola. Den tidigare fria undervisningen kostar pengar och för de som tar sig till skolan når inte skolmaten fram till alla. Honduras är nära att drunkna i den värsta krisen i landets historia och kvinnorna betalar det värsta priset för det.

Kvinnors ställning och situation förbättras ofta av revolutionära rörelsers framsteg, på samma sätt försämras den i situation av kontrarevolution som dagens Honduras. Detta har trotsats av ett modigt folk som med livet som insatts dagligen demonstrerat, ockuperat, blockerat och konfronterat först militärregimen och nu fuskvalet . Många har mördats, gripits och förts bort för att försvinna, kanske för alltid.

Libre är byggt på FNRP:s aktivister som inte tvekade att utmana militärregimen och organisera sig för att slå tillbaka statens väpnade styrkor. Partido Libre är idag snarare en rörelse eller politisk front än ett parti där kvinnorörelsen är en viktig del. I Libres program uttalar de sitt stöd för den demokratiska socialismen. Den revolutionära vänstern inom Libre har här ett viktigt ansvar att föra fram och ta strid för verklig socialistisk förändring, i denna kamp är jämställdhets- och kvinnofrågorna avgörande.

 Kristofer Lundberg

Fler artiklar på temat:

Honduras HBT-socialister tar kamp

Libre varken nedslaget eller besegrat

Xiomara Castro: Jag är Honduras nya president

Kan Honduras socialister ta makten?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.