Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Idag protesterades det mot utvisningarna till Afghanistan i två städer i Sverige, på grund av Migrationsverkets vägran att lyssna till internationella flyktingorganisationers uppmaningar att stoppa alla utvisningar till landet.

6 december

På initiativ av riksförbundet Shamama och Salsals Göteborgsorganisation Fanos, och med stöd av Asylrörelsen i Göteborg och Borås samlades ett 80-tal personer vid Johannastatyn i Brunnsparken. Manifestationen öppnades av Qasim Najafi, ordförande för Afghanska Kulturföreningen Borås, som berättade om vilken situation som väntar tvångsdeporterade afghaner när de kommer till hemlandet.

Första talare var Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, som förutom att kraftigt fördöma Migrationsverkets och gränspolisens agerande också berättade om händelserna vid flyktingförvaret i Sagåsen i morse.

– Vi var få aktivister som hunnit ut, eftersom polisen ljög för flyktingarna. De skulle köras till Åstorp först på söndag, men tidigt i morse fick de beskedet att om en timme åker vi. Försöket till blockad bröts snabbt upp av polisen som slet ut en av aktivisterna ur vår bil, och brottade ner de övriga för att Kriminalvårdbilen skulle passera.

Han fortsatte med att berätta om vilka uppgifter som Sveriges asylaktivister står inför:

– Nästa år är det valår och vi måste hålla de ansvariga politikerna ansvariga för utvisningspolitiken. Alliansen och Miljöpartiet måste ställas till svars för REVA och utvisningarna. Samtidigt får vi inte glömma de tidigare rödgröna regeringarnas historia. Asylrätten har varit under attack sedan 1989, det var Socialdemokraterna som allierade sig med Moderaterna för att hugga rörelsen Flyktingamnesti 2005 i ryggen.

Amer Mohammed Ali talade för Asylrörelsen Göteborg:

– Riskkapitalbolag och företag tjänar multum på den rådande flyktingpolitiken genom usla villkor och löner.  Samtidigt är det svenska och internationella företag som säljer vapen och handlar med krigsförande länder och diktaturer och är med och skapar den situation som tvingar flyktingar på flykt. Detta måste bekämpas!

Irma Mahmutovic läste upp riksförbundets brev till utvisningsminister Tobias Billström, brevet skickades sedan runt bland demonstranterna som undertecknade det, i protest mot de fortsatta utvisningarna. Samtidigt som demonstrationen i Göteborg demonstrerades det även i Stockholm och i Bryssel, där afghanska flyktingorganisationer tillsammans med RS belgiska systerparti utanför den svenska ambassaden.

Qasim Najafi avslutade sedan manifestationen med att tacka de deltagande och initiativtagarna och uppmanade till fortsatt kamp.

Minela Mahmutovic

Läs mer om utvisningarna till Afghanistan på www.socialisterna.org

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.