Låt familjen Stokaj stanna

Omkring tvåhundra personer samlades på onsdagskvällen på Götaplatsen på initiativ av pedagoger och föräldrar i El Sistema för att skicka en tydlig uppmaning till Migrationsverket: Låt familjen Stokaj stanna. Manifestationen inleddes med Sambagruppen Kiriaka.

image

– Låt varje kraft i slagen skicka en tydlig uppmaning till Migrationsverket, låt våra vänner i familjen Stokaj stanna, sa Malin Aghed, processledare på El Sistema.

Trots kalla vindar var det en värmande känsla att se hur Angered står upp för sina grannar och vänner. Manifestationen var likt stormötet i Hammarkulleskolan fullt av kulturella inslag men med tydligt allvar i undertonen. Allsång med refrängen ”sida vid sida” framfördes. Att pedagoger, föräldrar och barn från El Sistema engagerar sig beror på att alla fyra utvisningshotade barnen är engagerade i projektet.

El Sistema har sina rötter i Venezuela där man genom kultur och musik ska påverka samhället i solidarisk riktning. Gemenskap och glädje ska ena barn och unga över hela världen. El Sistema är således ett internationellt utbildningssystem.

Brev lästes upp som skickats från barn aktiva i El Sistema på Hisingen. De ville delta på manifestationen men kunde inte på grund av ett uppträdande samma dag.

Mamma Luminje talade om familjens vilja att stanna och hur barnen inte bara rotat sig i Sverige, de känner inte till något annat. De vill av naturliga skäl inte utvisas till ett Kosovo präglat av våld och motsättningar.

Det är elva år sedan som Luminje och maken Avdi kom som flyktingar till Sverige. Då hade de bara dottern Rimora, idag 12 år. Idag har de ytterligare tre barn, alla födda i Sverige, tvillingarna Urata och Urona, 10 år och lillebror Rion 5 år.

Detta är den tredje stora protesten för familjen. Tidigare organiserades en skolstrejk och demonstration på Nytorpskolan och ett protestmöte i Hammarkulleskolan samma dag samlade 300 personer.

Kritiken mot den svenska asylpolitiken sprider sig allt mer. Någonting håller på att hända, allt fler engagerar sig för rätten till asyl. Det handlar inte bara om asylaktivister utan om klasskamrater, grannar och arbetskamrater över hela landet. Asylrörelsen, Aktion mot Deportation, Asylrätt2014 och Ingen människa är Illegal som dagligen kämpar för asylrättens återinförande har alla möjligheter att bygga en ny massrörelse för flyktingamnesti och samla alla engagerade och drabbade i en gemensam kamp mot utvisningarna.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.