Försvara CC Libertad

CC Libertad är en boliviansk kulturförening i Hammarkullen grundad 1979. Föreningen har omkring 100 medlemmar och daglig aktivitet i den lilla lokalen i anslutning till Hammarkulletorget. Medlemmarna är oroliga för föreningens fortsatta verksamhet då Göteborgslokaler sagt upp kontraktet och ställer föreningen på bar backe den 15 december.
image

Offensiv träffar Natalie Ortiz, föreningens ordförande, i dess lokal under träning inför årsfesten. I bakgrunden dansar ett 20-tal ungdomar taquirari inför årsfesten. Ungdomarna är mellan mellan 13 och 23 år. Ledarna är Roberto Bolivar, 23 och Claudia Chavez, 28. Om och om igen gör de om dansen för att stegen ska sitta inför fredagens årsfest.

CC Libertad bildades av politiska flyktingar från Bolivia under åren av militärdikatur. De som kom till Sverige ville inte glömma sin kultur, sitt språk och traditioner och organiserades sig genom föreningen. Idag är det flera generationer som är anslutna till kulturföreningen.

– När jag var yngre lärde de äldre mig att dansa, sedan lärde jag de yngre och idag lär de i sin tur det vidare, på så sätt lever det vidare av andra, tredje och nu fjärde generationens bolivianer, säger Natalie.

– Jag är född och uppvuxen här, men genom föreningen har jag fått kännedom om mina rötter, min historia, mitt arv och kan föra det vidare till mina barn. När vi dansar i Karnevalen är vi fyra generationer i min familj, berättar Natalie.

– Idag är det en ny generation som har en samlingsplats att gå till genom föreningens verksamhet. Vi har 20-30 ungdomar här dagligen. Var ska de ta vägen om vi kastas ut?

Långsiktigt vill CC Libertad även kunna driva idrottsklubb vilket man gjorde vid föreningens start 1979 och även socialt arbete i form av läxhjälp. Men planerna grusades av att kommunala bolaget Göteborgslokaler nu kör ut föreningen på gatan och de riskerar att förlora sin lokal som är en viktig samlingsplats.

– Göteborgslokaler är en kommunalt bolag, de borde ta hänsyn till det sociala arbete vi gör. Det borde vara viktigt att prioritera ungas fritid. För oss är det obegripligt att de sagt upp kontraktet.

Det har under ett år varit många turer. Föreningen fick veta att Göteborgslokaler har ”andra planer” för lokalen. Men de lovades en liknande lokal i samma storlek intill den nuvarande.

Lokalen intill skulle renoveras, sen kunde de ta den när den nuvarande skulle renoveras. Men efter det har den andra lokalen stått tom sedan i augusti och ingen renovering gjorts. Istället är nya informationen bara att de ska lämna lokalen den 15 december.

– Göteborgslokaler har gett olika information hela tiden och beroende på vem vi talat med. Vi kände ett visst lugn när de lovat oss annan lokal, men det verkar som att syftet bara var att lugna oss för att slippa protester. Idag är vi desperata, vad ska vi göra?

I januari valdes en ny styrelse som istället för att inleda planeringen inför årets Hammarkullekarneval fick beskedet att de står utan kontrakt, vilket startat oro om framtiden.

Sedan i augusti har de träffat Ulrika Evenås som är ansvarig på Göteborgslokaler. Men de har bara fått tillfälliga uppskov två månader till, tre månader till och så vidare. Plötsligt får de ett vräkningsbrev om att de ska vara ute den 15 december och Ulrika på Göteborgslokaler gör sig oanträffbar. Hon svarar inte i telefon, på mail eller ringer upp.

– Vi har en långsiktig plan, men kan inte planera verksamheten om vi inte har en lokal. Vi har ingenstans att ha våra dräkter, ingenstans att ha våra möten eller dansträningar. Framförallt, var ska ungdomarna ta vägen, de som dagligen kommer hit?

– Det är inte rättvist att få ett brev om att flytta ut med två veckors varsel. Det är inte som att vi har vår verksamhet i flyttkartonger och bara kan flytta ut.

Medlemmar bor framförallt i området men även övriga Göteborg. Föreningen har sin bas i samma förort den föddes i för nu över 30 år sedan.

– Varför vi måste lämna lokalen vill Göteborgslokaler inte svara på, det har andra planer svarar de och så får vi olika besked beroende på vem man talar med. Men klart står det att de vill renovera lokalerna och sedan ha andra hyresgäster. Troligen för att kunna ta ut mer i hyra, funderar Natalie.

Svaret de fått från bolaget är att de vetat om att de inte skulle få vara kvar under ett års tid.

– Men vi har hela tiden då räknat med att få tillgång till lokalen intill vilket vi lovades i första samtalen då Ulrika Evenås också sa att det inte var något att oroa sig för.

– Vi är en förening som funnits i 30 år. Vi har i alla år haft vår bas i Hammarkullen. Lokalen ligger i nära anslutning till torget, det är lätt för barnfamiljer att bara komma ned till lokalen, lätt för de äldre att ta en promenad hit. Tillgängligheten är viktig. Lokalen är en central plats inte bara för föreningen utan även för andra bolivianer i området vars föreningar saknar lokal. Man har kunnat komma hit träffas. Det är således en viktig mötesplats som skapar trygghet.

– Om vi försvinner påverkar det området som helhet negativt. Vi är en del av Hammarkullen. Att vi finns här är också en trygghet för andra då det skapas rörelse i anslutning till torget. Alla känner till situationen med droger, kriminalitet och skottlossningar. Tror de att situationen blir bättre om samlingsplatser för unga stänger ned? frågar sig Natalie.

image

Dansarna tar en kort paus och Roberto och Claudia kommer fram. Claudia har också likt Natalie växt upp i området och föreningen. Roberto kommer från Hisingen.

– Vi kan inte vara tysta, vi vill försvara oss. De vill kasta ut och men vi vill vara kvar. Göteborgslokaler svarade oss bara att vi inte befinner oss i ett förhandlingsläge, berättar Natalie.

– Man blir ledsen men inget hjälper av att man blir uppgiven. Vi vill försvara lokalen och de ungas rätt till en samlingsplats. Årsmötet skulle ha varit för medlemmar, nu öppnas det upp för allmänheten och vi kommer ha en namninsamling och protestera för rätten till en samlingslokal, säger Roberto.

En gång per år får Hammarkullen stor uppmärksamhet. Hela staden vill sola sig i glansen av Hammarkullen och dess rika kulturliv. Men de som sliter dagligen med detta jobbar ständigt i motvind med besparingskrav och indragna möteslokaler hängande över sig.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar Göteborgslokaler att tänka om och förlänga kontraktet med föreningen CC Libertad så den viktiga ungdomsverksamheten kan leva vidare.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.