Ny värd – kampen fortsätter

Bovista sålde i september sina lägenheter i Bergsjön till Balder, ett bolag med minst lika skamfilat rykte som Bovista. Nu måste kampen för upprustning fortsätta.

De protester riktade mot Bovista som återigen blossade upp i början av 2013 resulterade i flera eftergifter, framförallt i form av löften om olika investeringar. Rättvisepartiet Socialisterna varnade hela tiden för att dessa löften är skrivna i sand, vilket nu bevisas av att de 800 lägenheterna sålts till ett bolag som redan kritiserats för kraftiga hyreshöjningar och bristande underhåll. I en rapport från Hyresgästföreningens region Västra Sverige fick Balder Hisingen AB, ett av Balders dotterbolag näst sämst betyg av alla hyresvärdar när det gällde förvaltningskvalitén. På sista plats låg Bovista.

Förra året ville Balder höja hyrorna i två omgångar i ett område som man förvaltar för ES Fastigheter. Den andra hyreshöjningen fick man dock inte igenom efter kritik från Hyresgästföreningen som menade att de åtgärder man genomfört inte var standardhöjande, utan ”mest kosmetiskt, man har inte gjort något som skulle ge någon hyreshöjning vad vi kan se”, som Hyresgästföreningens förhandlare Eva Elvelin sade till Hem och hyra. Inför 2014 vill Balder höja hyrorna med 4,5 procent i sina fastigheter, detta gäller dock inte de tidigare Bovista-lägenheterna i Bergsjön.

I GP den 20 november skriver man om att bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökt Balders nyinköpta lägenheter i Bergsjön. Man hoppas på en utveckling likt den i Vårby Gård i Huddinge, där Balder efter att ha köpt ett större antal dåligt slitna och eftersatta lägenheter fått till skott en av politiker hyllad utveckling. Baksidan – krav på kraftiga hyreshöjningar långt över snittet – diskuterar man inte. Din Bostad, som ägs av Balder, vill höja hyrorna 2014 med 4,5 procent, att jämföra med kommunala Botkyrkabyggens krav på 2,5 procent.

De boende som GP pratar med vill vara anonyma, precis som de boende Offensiv talat med under kampanjens gång. Man är rädd för att missgynnas av ägarna om man uttalar sig negativt i media. En boende som Offensiv når via telefon säger att man inte fått någon information från de nya ägarna. Förvaltningspersonalen på plats är samma som under Bovista, och några renoveringar och satsningar vet man inget om.

Precis som under kampen för upprustning tidigare i år så pekar RS på behovet av fortsatta protester från de boende. Balders rykte talar sitt tydliga språk och ingen kan förvänta sig att de nya ägarna kommer ha en annan inställning till de boende. De löften som Bovistas vd Samuel Boström gav i våras var framtvingade, och det är högst troligt att planerna på försäljning fanns redan då, vilket avslöjar pratet om ”långsiktigt ägande” för vad det är. Att Balders vice vd, Sharam Rahi, använder precis samma ord i GP:s artikel måste ses som en varning.

Inför de kommande hyresförhandlingarna som snart rullar igång i Göteborg så har det redan börjat koka ute i förorterna. Missnöjet med dyrt och undermåligt boende är stort, inte bara i Bergsjön, utan också Biskopsgården och Angered. Bostad åt alla kan komma att bli en viktig fråga under nästa års valrörelse.

Även kommunala bolag som Familjebostäder och Poseidon har lagt höga anspråk på hyreshöjningar. Poseidon vill lyxrenovera sina lägenheter i Lövgärdet med följden att hyrorna kan höjas med 35 procent. Om de kommunala bolagen håller nere hyresnivåerna skulle det tvinga de privata att följa efter, men idag är det tvärtom. De kommunala följer efter de privatas vinstintresse.

Rättvisepartiet Socialisterna vill öka bostadsbyggandet och demokratisera såväl byggbolagen som bostadsbolagen genom att vi äger dem tillsammans. Det behövs en politik för bostadsbyggande och renovering och ett stopp för oseriösa slumvärdar vars enda mål är kortsiktiga vinster.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.