Landsomfattande protester mot pälsindustrin

Under helgen har det protesterats mot pälsindustrin på flera orter och även internationellt. Pälsfria fredagen, den 29 november, är en stor protestdag för djurrättsaktivister, och en möjlighet att nå ut med sitt budskap – för ett svenskt förbud mot pälsuppfödning.

Image

Djurrättsalliansen i Göteborg höll på lördagen sin tionde protest mot minkfarmen i Kode, i form av ett fackeltåg från tågstationen i Kode ut till Tryggve Leanderssons minkfarm, en farm som för närvarande hyser 8 000 minkar som väntar på att slaktas för sin päls.

Ett hundratal personer deltog i fackeltåget. Representanter för den norska djurrättsorganisationen NOAH talade på samlingen vid Kode station.

– En majoritet av det svenska folket är emot pälsdjursuppfödning, säger Anna Johansson, talesperson för Djurrättsalliansen till Offensiv.

Aktivister som deltog i kampanjen mot minkfarmen i Svedala, som stängde ner verksamheten i våras, deltog i manifestationen och talade om farmen i Svedala som ett exempel på framgångsrik kamp. ”Farm för farm, bur för bur tills dess att alla burar är tomma” löd budskapet.

– Vi är beredda att driva kampanjen tills dess att vi nått målet att stänga farmen även om det skulle ta ett tag, säger Anna Johansson. Men det är tydligt att ägarna är påverkad av protesterna. Precis som i Svedala så arbetar vi på olika fronter – med demonstrationer och protester, men också genom att uppmana folk att kontakta minkfarmen till exempel genom att skriva brev.

– Alla minkfarmer i Sverige bryter mot Djurskyddslagens paragraf fyra, där det står att djuren ska ha möjlighet att leva naturligt. Minkarna på farmerna uppvisar stereotypa beteenden, kannibalism och självstympning. Flera andra europeiska länder har förbjudit minkfarmning, däribland Österrike, Kroatien och Storbritannien. Djurrättsorganisationer och deras protester har naturligtvis spelat roll för att få det här att hända.

– 2010 avslöjade Djurrättsalliansen missförhållandena på de stora farmarna i Sverige, och det har varit en viktig del av våra kampanjer sedan dess, som har fått upp pälsfrågan på dagordningen.

Rättvisepartiet Socialisterna, som tidigare deltagit på demonstrationer i Kode, stödjer Djurrättsalliansens krav på ett förbud, den avslöjande infiltration av pälsindustrin som tvingade upp frågan om pälsdjursuppfödning på agendan, och de protester och demonstrationer som strävar efter att stänga ner farmerna, som inte har någon annan funktion än att tillfredsställa en parasitär överklass fåfänga behov.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.