En ny studentrörelse håller på att växa fram i Sverige

I Göteborg äger en aktiv planering rum inför kommande aktioner mot förslaget om att privatisera universiteten. Detta som en del i den landsomfattande kampanjen ”Ockupera universitetet” som riktas mot förslaget.

En ny studentrörelse håller på att växa fram i Sverige. Den 14 november mobiliserades det till ett första möte i Göteborg för studenter, andra aktiva inom universiteten samt övriga intresserade för att diskutera motståndet mot förlsaget på bolagiseringen av universiteten. Det är Jan Björklund och statssekreteraren Jonas Honeth som har formulerat förslaget på reformen. Över 1 000 forskare har uttalat sig emot förslaget då det bland annat skulle leda till mindre inflytande för forskare, lärare och studenter samt att öppenhetsprincipen skulle vara hotad av ekonomiska intressen. Förslaget har nu dragits tillbaka för att ges ut igen nästa år, men inte för att de styrande politikerna diskuterar om förslaget ska skrotas eller inte utan för att kunna omformulera förslaget med tanke på de stora protester som har varit mot det.

Studenterna säger också ifrån. Runt 50 studenter och enskilda forskare har närvarat vid de hittills två möten i Göteborg i planeringen av motståndet mot förslaget. Med hjälp av arbetsgrupper planeras för närvarande bland annat aktioner, debattartiklar och ett manifest eller uttalande från rörelsen. Inspirationer och lärdomar tas dels från studentrörelser över andra delar av världen, främst Chile med en enorm massrörelse mot bland annat privatiserade universitet som även har inspirerat arbetare i landet att ta kamp för sina rättigheter. Lärdomar tas även av tidigare genomförda privatiseringar av bland annat Chalmers som numera är en privat stiftelse samt till dagens friskolor och hur konsekvenserna har blivit med få lärare, litet elevinflytande och ekonomin som står i förgrund till elevernas och barnens behov.

Diskussioner har dessutom förts bland deltagare i kampanjen kring hur dagens skolväsende ser ut, varav studenterna på möten har varit överens om att skola och universitet med flertal nedskärningar och inskränkande på elevinflytande, som situationen är idag, inte är något att behålla. Men att privatiseringarna enbart kommer att förvärra situationen.

Socialistiska Studenter deltar i kampanjen mot privatiseringar av universiteten och uppmanar allt fler att sluta upp i protesterna. Det är dags för en ny rörelse mot attackerna på vår välfärd, mot marknadsanpassningen av våra skolor och universitet där ekonomin står i fokus och forskningen, lärare och studenter sätts i andra hand, och för en upprustning av skolorna och hela den offentliga sektorn.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.