Nej till höjda hyror i Biskopsgården – Upprustning på de boendes villkor

Hotet om hyreshöjningar går som en löpeld genom Göteborgs förorter. Miljonprogrammens invånare måste förbereda för strid. Senast ut med skandalösa hyreskrav är bolaget Willhem AB som vill höja hyrorna med 40 procent i Biskopsgården.

En lägenhet på 77 kvadrat kostar idag 5 800 kronor i månaden. Går hyreshöjningen på 40-procent igenom blir den nya hyran 8 120 kronor. Willhem AB har 2 117 lägenheter i Göteborg, samtliga ligger i Biskopsgården.

Hyresgästföreningen slår larm om att vågen av renoveringar följs av hyreshöjningar som påverkar hela staden.

Genom vad bolaget kallar ”Willhemslyftet” vill de höja hyrorna med 40 procent efter renovering, de sitter nu i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Willhem har tagit lärdom av de massiva protester som Stena Fastigheter mötte av boenden i Pennygången när de ville chockhöja hyrorna, så istället har de valt en annan taktik.

Willhem ska inte renovera samtliga lägenheter som är i behov av det och därför hamna i konflikt med de boende utan kommer renovera allt eftersom någon flyttar och en ny hyresgäst kommer därefter ha en betydligt högre hyra än den som flyttade ut.

De som är i behov av renovering ställs därför inför ett ultimatum, gå med på hyreshöjning eller bo i misär, alternativet är – flytta.

På sin hemsida skriver Willhem AB: ” Willhemlyftet är namnet på vår renoveringsfilosofi. Att rusta upp lägenheter steg för steg, utan att störa befintliga hyresgäster. Och att kunna erbjuda lägenheter för alla som vill investera lite mer i sitt boende”.

Detta är ett resultat av den förda bostadspolitiken med oseriösa ägare som vill göra vinster på bekostnad av hyresgäster. Husen som hotas av chockhöjda hyror har bytt ägare vi flera tillfällen, senast från Newsec till Willhem så sent som 2011. Kortsiktiga förvaltare som bara ser vinsten som intresse. Under tiden drabbas de boende av bristande underhåll.

Boende i Biskopsgården har bemötts på samma sätt som boenden i Bergsjön, mögel målas över men åtgärdas inte. Samtidigt är lägenheterna i stort behov av upprustning allt från fukt och mögelskador till stambyten och omfattande renovering.

Willhem hänvisar till standardhöjning för att få igenom den nya hyreshöjningen. Egentligen handlar det om rutinunderhåll men genom att döpa om renoveringen till ”lyft” vill de ge sken av att det handlar om omfattande förbättringar.

Som Offensiv uppmärksammat tidigare finns 800 000 bostäder i miljonprogrammet i behov av upprustning och renovering.

RS menar att denna upprustning ska betalas av bostadsbolagen som plockat in stora vinster under alla år men lämnat nödvändiga åtgärder åt miljonprogrammets öde.

Samtidigt är det av ett samhällsintresse att rusta upp bostäderna. Det skulle innebära en förbättrad levnadssituation, skapa arbete och förbättra lägenheternas miljöpåverkan.

Det är därför även statens ansvar att ge stöd till en sådan renovering. De bolag som inte rustar upp lägenhetsbeståndet bör tvångsförvaltas.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar Biskopsgårdens hyresgäster att följa exemplet från Bergsjön och Lövgärdet och organisera sig för kamp.

Samtidigt behövs en samordning av protesterna över hela staden. Problemet grundar sig i den bostadspolitik som förs och det är bara genom en gemensam kamp som det kan förändras.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s