Över 400 avrättningar i Iran

Antalet avrättningar i Iran har ökat dramatiskt under 2013 sedan den så kallade moderate presidenten Hassan Rohani tagit över posten. I Iran avrättades officiellt 314 personer under 2012, men som Amnesty påpekar sker många avrättningar i hemlighet och ytterligare minst 230 avrättningar ska ha skett.

SherkoMoarefi

Enligt en sammanställning avslöjas att detta ökat markant och sedan Rohani tillträtt som president efter valet som hölls i juni har över 300 personer har avrättats i Iran.

Rohani tillträdde den 4 augusti och sedan dess avrättas i snitt tre personer per dag i Iran.

Avrättningarna har skett i fängelser, offentliga massavrättningar och över 50 stycken i hemlighet. Till exempel bekräftades minst 27 avrättningar i flera fängelser runt om i Iran torsdagen den 22 augusti i år.

”Iran verkställer fler avrättningar per capita än något annat land i världen. Än så länge under 2013 har Iran avrättat minst 402 personer”, skrev International campain för human rights in Iran den 8 oktober.

Flera av de avrättade är kurdiska politiska aktivister. Den 13 november avrättades den kurdiske politiska aktivisten Sherko Moarefi, 32 år gammal i Saghes fängelset. Han hade gripits i oktober 2008 för ”brott mot gud”.

De som påstod att Rohani skulle utgöra en mindre repressiv politik av landets ledare har nu avslöjats som antingen naiva eller hycklare. Trots den ökade takten i avrättningar fortsätter västvärldens ledare att tala om en öppning av samarbetet med Iran efter Rohanis tillträdande. Detta avslöjar att ekonomiska intressen står över frågan om mänskliga och demokratiska rättigheter.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s